Γάλα, μανιτάρια, καρότα, πατάτες και άλλα προϊόντα παραμένουν ακόμη επιμολυσμένα από ραδιενέργεια σε τμήματα της Ουκρανίας εκτός της απαγορευμένης ζώνης των 60 χιλιομέτρων γύρω από το Τσέρνομπιλ,, 25 ολόκληρα χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα.. της ιστορίας, ανακοίνωσε την Κυριακή η Greenpeace.
Η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσιοποίησε τα ευρήματα μιας έρευνας ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Τσέρνομπιλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο στις 19 Απριλίου – διάσκεψη που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.
Η Ουκρανία διεκδικεί 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον προκειμένου να χρηματοδοτήσει την δημιουργία ενός νέου, τεράστιου κελύφους για τον αντιδραστήρα στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, ο οποίος εξερράγη το 1986, απελευθερώνοντας ραδιενεργά στοιχεία στη γειτονική Λευκορωσία και άλλα τμήματα της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα ο αντιδραστήρας παραμένει «θαμμένος» σε τσιμέντο και άμμο, από το 1986.
Η έρευνα σε τρία σημεία στην Ουκρανία στις αρχές του Μαρτίου επικεντρώθηκε στην επιμόλυνση ντόπιων προϊόντων από καίσιο 137, ένα ραδιενεργό στοιχείο που μεταφέρθηκε τότε στις γύρω περιοχές από τους ανέμους.
Τα ευρήματα δείχνουν διαφορετικό βαθμό επιμόλυνσης σε τρόφιμα όπως το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μανιτάρια, μούρα, καρότα και πατάτες, βασικά στοιχεία διατροφής των πληθυσμών της Ουκρανίας.
Σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία του καισίου 137 ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά επίπεδα για παιδιά και ενήλικες.
«Το καίσιο 137 αντιπροσωπεύει μακροπρόθεσμη απειλή για τη δημόσια υγεία, ειδικά για ανθρώπους που καταναλώνουν αυτές τις τροφές σε καθημερινή βάση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Greenpeace, Ιρίνα Λαμπoύνσκα.
Η έκθεση της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία κατηγορείται ότι ανέστειλε τους τακτικούς ελέγχους επιμολυσμένων τροφών από το Τσέρνομπιλ, πριν δυο χρόνια.«Είναι απολύτως πρόωρο το τελειώσει αυτό το πρόγραμμα επιτήρησης από την κυβέρνηση επειδή πρέπει ακόμη να ξέρουμε την κατάσταση ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε η Λαμπούρσκα.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ