Από τον «Καλλικράτη» στον «Καλλίμαχο». Στρατιώτες και αστυνομικοί εκπαιδεύονται από το 2006 στην καταστολή διαδηλωτών. Τελευταία άσκηση λίγες μέρες πριν στο Κιλκίς.
«Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και άλλες χρονιές», δήλωσε ο Π. Μπελγίτης, σε μια προσπάθεια...
να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την άσκηση «Καλλίμαχος» στο Κιλκίς, που αφορούσε την καταστολή διαδηλωτών.
Σίγουρα, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ανάλογη άσκηση. Η ιδέα για τη δημιουργία στρατιωτικών «διμοιριών καταστολής πλήθους» γεννήθηκε προ επταετίας. Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2004 στο Κόσοβο, μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει την εξουσία η Ν.Δ. Τότε, στρατιώτες της ελληνικής δύναμης, που είχαν αναλάβει την προστασία μιας ορθόδοξης εκκλησίας, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο μιας επίθεσης αλβανών εθνικιστών.
Από τον επόμενο κιόλας χρόνο ήταν έτοιμο το «μνημόνιο διμοιρίας καταστολής πλήθους» και άρχισαν οι ασκήσεις. Σκηνικά, που αποτελούν παραλλαγή της πρόσφατης, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. με εκπαιδευμένα σκυλιά, έχουν στηθεί πλέον αρκετά. Παράλληλα, έχουν γίνει οι ανάλογες προμήθειες ώστε να εξοπλιστούν οι στρατιωτικοί ΜΑΤατζήδες: ασπίδες, προσωπίδες, γκλομπ, μέχρι φυσούνες για την εκτόξευση δακρυγόνων, αλλά και χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης».
Μια παρόμοια άσκηση, στο μοτίβο της πρόσφατης στο Κιλκίς, είχε διεξαχθεί το 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας. Οι στρατονόμοι είχαν καθήκοντα ανδρών των ΜΑΤ και καλούνταν να αντιμετωπίσουν μια διαδήλωση πολιτών κατά του ΝΑΤΟ, όταν οι τελευταίοι είχαν αποπειραθεί να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Ρόλο «εχθρικών δυνάμεων» είχαν και πάλι οι φαντάροι, που παρίσταναν τους διαδηλωτές. Μάλιστα αρχικά τους είχαν δώσει πλακάτ, που ανέγραφαν «ΝΑΤΟ GO ΗΟΜΕ», αλλά κυριάρχησαν ώριμες σκέψεις (φοβήθηκαν μη δημιουργηθεί θέμα) και αφαίρεσαν από το σύνθημα το ΝΑΤΟ. «GO ΗΟΜΕ», γενικώς και αορίστως.
Και τότε, όπως και τώρα, οι επίσημες διαβεβαιώσεις ήταν ότι εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις μόνον εκτός των συνόρων.
Συμβαίνει, πάντως, και το αντίστροφο: τα τελευταία χρόνια τμήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εκπαιδεύονται εντός στρατοπέδων σε τακτικές ανορθόδοξου πολέμου. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας; Το σκεπτικό είναι να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα δύσκολες καταστάσεις στα πεζοδρόμια.
Γεγονός, όμως, είναι ότι ο στρατός αποκτά σταδιακά «νόου-χάου» καταστολής διαδηλώσεων, που απλώς δεσμεύεται, ότι θα κάνει χρήση αποκλειστικά εκτός της χώρας. Το ερώτημα είναι εάν έχοντας πλέον τη σχετική εκπαίδευση θα βρεθούν κάποιοι στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά τμήματα εντός ελληνικών πόλεων.
Αλλωστε, δεν είναι μακριά ο Δεκέμβρης του 2008, όταν υπουργοί της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. είχαν θέσει θέμα να κατεβάσουν τον στρατό στην Αθήνα.
Το βέβαιο είναι ότι ολοένα και περισσότερο ο στρατός εκπαιδεύεται σε αστυνομικά καθήκοντα, ενώ και μόνο η εικόνα των αστυνομικών που περιπολούν στις γειτονιές παραπέμπει σε μίνι στρατιωτική διμοιρία.