24 Ιαν 2011

Κώστας Κόλλιας :Προς τι ο πυρετός των ελληνοτουρκικών επαφών αυτην την στιγμή;


Με αφορμή τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής για τα Εθνικά Θέματα, την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή...
που ανέλαβε τα ηνία της χώρας έριξε την οικονομία βορά στους κερδοσκόπους. Είτε επρόκειτο για πολιτικές αστοχίες είτε για συνειδητές επιλογές σκοπιμότητας, η Κυβέρνηση μας οδήγησε σε κρίση δανεισμού, που με τη σειρά της έθεσε την Ελλάδα από τον Μάιο υπό καθεστώς κηδεμονίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το Μνημόνιο έχουμε ήδη εκχωρήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα – αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε.

Πέρα από την κυριαρχία άσκησης της πολιτικής εν γένει, υπάρχουν ειδικοί όροι, κυρίως στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του χρέους, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να εκχωρηθεί η κρατική ασυλία που πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και να βγει σε πλειστηριασμό δημόσια περιουσία. Με άλλα λόγια παύει να ισχύει τα ακατάσχετο της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και αν πρόκειται για νησιά, υποδομές κοινής ωφέλειας κ.ο.κ.
Κατά τη γνώμη μου το ίδιο το Μνημόνιο αποτελεί τεκμήριο ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της. Ανεξάρτητα από το ποια ακριβώς είναι η πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να περιφρουρεί, να ελέγχει, να προτείνει. Με δεδομένο το προηγούμενο που έχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και με αφορμή τις συχνές – πυκνές εν κρυπτώ διμερείς συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, για τις οποίες τίποτα δεν ανακοινώνεται, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς είχε θεσμική υποχρέωση να ζητήσει τουλάχιστον μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, πριν καν διεξαχθεί η συζήτηση, έσπευσε να μιλήσει για πολιτικά παιχνίδια. Δήλωσε ότι επιθυμεί και εργάζεται για τη συναίνεση, η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει ούτε το περιεχόμενο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία, ούτε τις θέσεις μας, ούτε τα θέματα που τίθενται επί τάπητος, ούτε με ποιους συνομιλούμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η τουρκική πλευρά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται συχνά συναινετική στα λόγια, στις πράξεις όμως συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εξακολουθεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εντείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες στο Αιγαίο. Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα, όμως την ίδια στιγμή μέλη της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου 50-50 και δηλώνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περνούν από το Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι δεν ζητά κανείς να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για ευαίσθητα ζητήματα. Θεωρώ όμως αυτονόητο ότι, τουλάχιστον οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί, όπως θεωρώ αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δίνει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο όταν τα λόγια διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται από δημοσιεύματα περί διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξοργίζεται όσο οι προκλήσεις συνεχίζονται ανενόχλητες και δυσπιστεί όσο η Κυβέρνηση κρατά επτασφράγιστο μυστικό την εξωτερική μας πολιτική. Η οικονομική στενωπός που διανύουμε καθιστά τη χώρα ευάλωτη.


Ο χρόνος είναι ακατάλληλος για διαπραγματεύσεις, σε μια στιγμή που η διαπραγματευτική μας δύναμη είναι αντικειμενικά περιορισμένη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό προς τι ο πυρετός των ελληνοτουρκικών επαφών αυτή τη χρονική στιγμή, τι διαπραγματευόμαστε, με ποιο τρόπο και με ποιες επιδιώξεις.»