24 Ιαν 2011

Ανοίγουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων


Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εξυπηρετούνται οι ανήμποροι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, αρχής γενομένης από τον Πειραιά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας.

Τα φαρμακεία του...
Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "άνοιγμα" του επαγγέλματος από την κυβέρνηση. Το περασμένο Σάββατο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε πανελλαδικές απεργίες, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

 Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή γενική τους συνέλευση.

Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν, ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις  10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.


Παράλληλα, αναφέρει ότι εξετάζεται ως "έσχατο μέσο" η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αν αυτό συμβεί, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από το Ταμείο.

Ωστόσο, με απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, μεταφέρονται 100 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΔ, για την εξόφληση των οφειλών προς τα φαρμακεία για τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη έγινε στο υπουργείο για το ζήτημα των τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων
. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να επιβάλλει πρόστιμα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες ευθύνονται για την κατάσταση. Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) δηλώνει σε ετοιμότητα,  ώστε να εισάγει φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη.

ΠΗΓΗ: enet.gr