24 Δεκ 2010

Το έθιμο Caganer και οι «ιδιωτικές» στιγμές διάσημων προσώπων


 Πώς θα σας φαινόταν αν πηγαίνοντας για τα χριστουγεννιάτικά σας ψώνια, στις βιτρίνες των καταστημάτων δίπλα από χριστουγεννιάτικα στολίδια, βρίσκονταν ενώπιόν σας ομοιώματα διάσημων προσώπων που απεικονίζονται την ώρα της «αφόδευσης»; Αυτό είναι ένα παμπάλαιο χριστουγεννιάτικο Καταλανικό έθιμο!

Εδώ και περίπου 200 χρόνια, οι Καταλανοί έχουν ως....

χριστουγεννιάτικη συνήθεια να τοποθετούν στις φάτνες των σπιτιών τους τα caganer. 
Πρόκειται για μικρές φιγούρες χωρικών οι οποίοι είναι σκυμμένοι, με κατεβασμένα παντελόνια και...κάνουν την ανάγκη τους.

«Υπήρχε ένας θρύλος, ότι αν ένας χωρικός δεν έβαζε ένα caganer μες στη σκηνή της γεννήσεως, θα είχε κακή σοδιά μες στη χρονιά» εξηγεί ο Joan Lliteras, ιδρυτής της εταιρείας Amics del Caganer που κατασκευάζει τέτοιες φιγούρες. Σημειώνει επίσης ότι αυτές θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας και καλής τύχης.

Ο ίδιος όπως λέει κατέχει μία προσωπική συλλογή 600 τέτοιων μορφών κι εξηγεί ότι «ο caganer δεν βρίσκεται ποτέ μπροστά από τη σκηνή της γεννήσεως. Αυτό θα ήταν ένδειξη έλλειψης σεβασμού. Είναι πάντοτε κρυμμένος στη γωνία, κάτω από κάποια γέφυρα ή πίσω από ένα δέντρο, και κάθε πρωί τα παιδιά παίζουν ένα παιχνίδι, το κυνήγι του caganer».

Το κλασικό και πιο δημοφιλές ομοίωμα είναι αυτό του αγρότη, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά κι αυτά διάσημων προσώπων, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία: ποδοσφαιριστές, ξένοι πρόεδροι, ροκ σταρ και βασιλείς.

Περιζήτητα είναι τα caganers με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, το Σαρκοζί, τον Μπερλουσκόνι και τον Πάπα.
Οι κατασκευαστές επιμένουν ότι το να επιλεγείς ως μοντέλο κάθε άλλο παρά προσβλητικό είναι.

Και μάλιστα όπως δηλώνει ένας εξ αυτών, ο Sergi Alos: «Δεν ξέρω για τη Βασίλισσα, πάντως αρκετοί πολιτικοί και ποδοσφαιριστές από τη Βαρκελώνη ήρθαν και με ευχαρίστησαν για τα caganer τους».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr