18 Δεκ 2010

Πώς να συντηρώ τα τρόφιμά μου;



Τώρα με την κρίση δεν είναι ώρα να πετάμε τρόφιμα, επειδή έχουν χαλάσει ή μπαγιατέψει!! Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο;

Κάθε τροφή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον δικό της τρόπο να παραμένει φρέσκια. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά για κάθε μία:



Φρούτα-Λαχανικά: Τα φρούτα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά την ωρίμανση τους όμως, τα φρούτα είναι πιο ευαίσθητα σε αλλοίωση, οπότε και συνιστάται η τοποθέτηση τους στη συντήρηση, εάν δεν καταναλωθούν άμεσα.  Τα φρούτα μπορούν επίσης να καταψυχθούν και ανάλογα με το είδος τους μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη 6-12 μήνες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα φρούτα θα πρέπει να κοπούν και να καθαριστούν.
Τα λαχανικά με τη σειρά τους, μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, όπως οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Άλλα λαχανικά, μπορούν να αποθηκευτούν στην συντήρηση  ή ακόμα και στη κατάψυξη. Τα λαχανικά που αποθηκεύονται στην κατάψυξη έχουν διάρκεια ζωής έως 12 μήνες.


Κρέας και ψάρια: Εάν δεν μαγειρευτούν άμεσα, τα ψάρια καθώς και το κρέας θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο. Συνιστάται να παραμείνουν στην αρχική τους συσκευασία ή να τοποθετηθούν σε κατάλληλους περιέκτες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Αυτό θα αποτρέψει τα διάφορα υγρά από τα ψάρια η το κρέας να μολύνουν άλλα τρόφιμα.


Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η αποθήκευση των γαλακτοκομικών θα πρέπει να γίνεται άμεσα κατά την επιστροφή μας από το supermarket στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ράφια στις πόρτες των ψυγείων.


Βούτυρο και τυριά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, κάτι  που μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια είδη, των οποίων η χρήση των δεν είναι πολύ συχνή και στην συντήρηση έχουν κίνδυνο να αλλοιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόψυξη  των γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά  στην συντήρηση.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται στους -18οC και η απόψυξή τους να γίνεται είτε άμεσα, με τη βοήθεια του φούρνου μικροκυμάτων, είτε μετά από παραμονή στην συντήρηση (κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο για μεγάλα τεμάχια τροφίμων ) είτε κάτω από τρεχούμενο νερό (για μικρά τεμάχια).


TIP: Tο οικιακό ψυγείο θα πρέπει να ρυθμιστεί να λειτουργεί στους  3-3,5οC
.