26 Δεκ 2010

Πάνος Μπεγλίτης :""Ή θα επιβιώσουμε ..ή θα πέσουμε όλοι μαζί"






"Ή θα επιβιώσουμε ..ή θα πέσουμε όλοι μαζί",δηλώνει σε συν/ξη του στην εφημερίδα  Real news ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ..
Ο υπουργός απαντά στο ερώτημα αν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα αντέξει ή εαν θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο λαικής... αναβάπτισης :

"Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της υλοποίησης πρωτόγνωρων για το πολιτικό σύστημα διαρθρωτικών αλλαγών και στο τέλος μιας εποχής βεβαιοτήτων και ψευδαισθήσεων .Είναι αλήθεια πως ο καθένας βιώνει με διαφορετικό τρόπο και  ένταση αυτή την σκληρή πραγματικότητα,κάτω,μάλιστα, απο την καθημερινή πίεση της κοινωνίας. 
Είμαι εκλεγμένος βουλευτής και μπορώ να γνωρίζω πώς αισθάνονται οι συναδελφοί μου. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σήμερα κυβερνητικός βουλευτής και υπουργός.
Δεν είμαστε στις εύκολες συνθήκες του παρελθόντος ,τις οποίες ορισμένοι αναπολούν γιατί "σταδιοδρόμησαν" πολιτικά μέσα σε αυτές!Είμαστε όμως στην πολιτική και για τα δύσκολα και γιατί  έχουμε την υποχρέωση,απέναντι στην χώρα και στην παράταξή μας ,να αντέξουμε.
Ή όλοι μαζί  θα επιβιώσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε.Κανείς δεν πρόκειται να σωθεί ,γιατί, ρητορικά, εμφανίζεται πιο ευαίσθητος  απο τον άλλο.Δεν χωρούν υποκρισίες και διγλωσσία. Όποιος διαφωνεί με την ακολουθούμενη στρατηγική,ας επιχειρηματολογήσει καθαρά και ανοιχτά στους πολίτες και ας καταψηφίσει την κυβέρνηση,αναλαμβάνοντας τις πολιτικές ευθύνες για τις εξελίξεις και την προσφυγή στις εκλογές. Στην Κ.Ο. πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κώδικα πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης,δεσμευτικό για όλους,μπροστά στις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε "

Αρκετοί πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα πιεστεί για οικουμενική κυβέρνηση,είτε για πλαισίωση της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες.



"Η πραγματικότητα βρίσκεται,ευτυχώς,σε απόσταση απο τους σχεδιασμούς επί χάρτου,τους οποίους συνήθως ανατρέπει.Ο πρωθυπουργός δεν είναι και δεν θα γίνει όμηρος πιέσεων ή σκοπιμοτήτων που υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και αλλοιώνουν την λαική βούληση.Ακόμα και η κρισιμότητα της κατάστασης και η ανάγκη επίλυσης δύσκολων προβλημάτων δεν μπορεί να νομιμοποιήσουν κινήσεις κορυφής,ερήμην της κοινωνίας και των πολιτών"

Πολλοί εκτιμούν ότι απαιτείται νέο μοντέλο διεύθυνσης,με Κυβερνητική Επιτροπή ή άλλη θεσμική ομάδα. Σας βρίσκει σύμφωνο ο προβληματισμός; 


"Προσωπικά θα ήθελα να το ακούσω,απο όσους συναδέλφους μου το υποστηρίζουν, σε μια απο τις πολλλες πολιτικές συσκέψεις και συνεδριάσεις του Υπουργικού συμβουλίου,για να λάβω κι εγώ μέρος στην συζήτηση και όχι να τα διαβάζω στις εφημερίδες."

Κάποιοι λένε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προσέξει το περιβάλλον του .Συμφωνείτε; 


"Στην πολιτκή και στην παραπολιτική το "περιβάλλον" έχει προσλάβει μυθικές διαστάσεις,όχι πάντα χωρίς λόγο.Και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.Ενίοτε,δε, χρησιμοποιείται και ως "σάκος πυγμαχίας".Πιστεύω ,ως γενική αρχή,ότι όσοι επιλέγονται και περιβάλλονται με την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού θα πρέπει όχι απλά να είναι προσεκτικοί,αλλά να ανταποδίδουν με την στάση τους και την δουλειά τους στο πολλαπλάσιο την τιμή και την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν."