4 Δεκ 2010

Η κρίση δείχνει τα δόντια της: Οι χαµηλές τιµές αυξάνουν τους επισκέπτες στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών


Σφράγισµα µε κόστος 13 ευρώ, ακτινογραφικός έλεγχος, τοποθετήσεις εµφυτευµάτων, εµφράξεις, στοµατολογικές εξετάσεις και βιοψίες µε πολύ χαµηλό κόστος, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Το νέο είναι ότι, όλο και περισσότεροι ασθενείς, εµπιστεύονται τους φοιτητές για την αντιµετώπιση προβληµάτων στον καιρό της κρίσης.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Ιωάννη Τζούτζα, τα....

ολοκληρωµένα περιστατικά, µόνο της Κλινικής Συνολικής Αντιµετώπισης που λειτουργεί στη Σχολή, ανέρχονται σε 2.900ετησίως, ενώ συνολικά,από όλες τις κλινικές της φτάνουν τα 5.000.

Σε ό, τι αφορά την προσέλευση του κόσµου την περίοδο της οικονοµικής συγκυρίας, ο κ. Τζούτζας εκτιµά ότι τα τελευταία δύο χρόνια σηµειώνεται µια αύξηση της τάξης του 20%. «Παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό. Αντίθετα, οι φοιτητές της Οδοντιατρικής έψαχναν απελπισµένα να βρουν ασθενείς. Για την ακρίβεια, η δική µου γενιά,της δεκαετίας του‘70, είχε µαρτυρήσει. Θυµάµαι συµφοιτητές µου οι οποίοι έφταναν στο σηµείο να χαρτζιλικώνουν κόσµο, για να έρθει στη Σχολή και να του φτιάξουν τα δόντια. Σήµερα, η προσέλευση είναι τόσο µεγάλη που σε ορισµένες περιπτώσεις δεν προλαβαίνουµε να τους εξυπηρετήσουµε όλους» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οπως αναφέρει ο κ. Τζούτζας, η Οδοντιατρική Σχολή κρατά είτε τα σοβαρά περιστατικά, είτε εκείνα που έχουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. «Ασχολούµαστε µε το συνολικό φτιάξιµο του στόµατος και όχι µε µεµονωµένα σφραγίσµατα ή λευκάνσεις. Αν χρειαστεί σε κάποιο περιστατικό να ακολουθήσει λεύκανση, προφανώς και θα γίνει.Ωστόσο, εδώ και εννέα χρόνια καθιερώσαµε την Κλινική Συνολικής Αντιµετώπισης (ΚΣΑ),στην οποία µετέχουν επτά τµήµατα. Ετσι, δεν θα εξυπηρετήσουµε κάποιον που θέλει να κάνει µόνο ένα σφράγισµα, αλλά εκείνον που χρειάζεται να φτιάξει ολόκληρο το στόµα του. Προηγούνται, βέβαια, οι ασθενείς µε σοβαρά προβλήµατα υγείας. Τους υπόλοιπους δεν τους διώχνουµε αλλά τους αναλαµβάνουµε σε επόµενο εξάµηνο».

Τονίζει δε ότι οι πιο «συνηθισµένοι» ασθενείς των φοιτητών είναι οι απογοητευµένοι του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Μάλιστα, στους φακέλους τους υπάρχουν διαβαθµίσεις µε τις πιο δύσκολες περιπτώσεις να απαιτούν 2-3 εξαγωγές και 6-7 σφραγίσµατα ή ο ασθενής να µη διαθέτει κανένα δόντι και να φτιάχνεται από την αρχή καινούργια οδοντοστοιχία.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line