29 Νοε 2010
Συγχωνεύσεις και µετατάξεις υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ στις 6.000 δηµοτικές επιχειρήσεις και νοµικά πρόσωπα (ΝΠΔΔ) που διαθέτουν οι δήµοι έρχονται µε το νέο έτος, καθώς οι δηµοτικές αρχές θα πρέπει µέσα στους δύο πρώτους µήνες του 2011 να έχουν προχωρήσει στη συγχώνευση ή κατάργηση της συντριπτικής τους πλειονότητας µε στόχο να παραµείνουν µόνο....
1.500επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ. Ανατροπές θα φέρει η διαδικασία αυτή και στο προσωπικό των επιχειρήσεων, που υπολογίζεται σε 15.000 εργαζοµένους.
Σύµφωνα µε τις νέες ρυθµίσεις, κάθε δήµος µπορεί να διαθέτει µόνο δύο ΝΠΔΔ και ειδικότερα ένα για τους τοµείς κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας, και ένα για τους τοµείς πολιτισµού, αθλητισµού και περιβάλλοντος.
Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία δηµοτικών επιχειρήσεων επιτρέπεται να υπάρχει µία κοινωφελής επιχείρηση και µία δηµοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, ενώ εφόσον ο δήµος διέθετε και πριν από τον «Καλλικράτη» αντίστοιχες δοµές, δίνεται δικαίωµα να διατηρήσει µία επιχείρηση για τη λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθµού, και µία δηµοτική ανώνυµη εταιρεία.
Ετσι, για παράδειγµα, οι επιχειρήσεις ύδρευσης που είχαν οι δήµοι που συνενώνονται, θα πρέπει µε τη σειρά τους να αποτελέσουν πλέον ενιαία δηµοτική επιχείρηση.
Παρόµοια διαδικασία προβλέπεται και για όλες τις οµοειδείς επιχειρήσεις. Οι συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων γίνονται µε απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου. Το µόνιµο προσωπικό και το προσωπικό αορίστου χρόνου που υπηρετεί σε αυτές µεταφέρεται στη νέα επιχείρηση ή ΝΠΔΔ. Σε περίπτωση που προκύπτει πλεονάζον προσωπικό, τότε µετατάσσεται αυτοδίκαια στις κεντρικές υπηρεσίες του δήµου.
Ειδικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήµου, θα λειτουργούν για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΝΠΔΔ αποκεντρωµένα παραρτήµατα σε διάφορες περιοχές, από τα οποία θα παρέχονται πληροφορίες και υπηρεσίες για κάθε τοµέα δραστηριοτήτων. Ανάλογη πορεία συγχώνευσης θα ακολουθήσουν και οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες περνάνε στη δικαιοδοσία των δήµων. Από το σύνολο των επιτροπών, που λειτουργούν στα νέα όρια κάποιου δήµου, θα παραµείνουν µόνο δύο και συγκεκριµένα µία για τις σχολικές µονάδες της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης και µία για τις µονάδες της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.
Εξαίρεση προβλέπεται µόνο για µεγάλους δήµους άνω των 300.000κατοίκων, που µπορούν να διαθέτουν έως τέσσερα ΝΠΔΔ – αντί δύο που ορίζεται για τους υπόλοιπους – καθώς και µία σχολική επιτροπή για κάθε δηµοτική κοινότητα – τους σηµερινούς δηλαδή δήµους, οι οποίοι θα καταργηθούν.