28 Οκτ 2010

"Μάχη" στις Βρυξέλλες για τις "άτακτες" χώρες


Η επιβολή πολιτικών κυρώσεων στις χώρες με δημοσιονομικές υπερβάσεις μέσω της αναθεώρησης της συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία προωθούν Γερμανία και Γαλλία, θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που διεξάγεται σήμερα και αύριο.Μεταξύ των προτάσεων που έχουν ακουστεί περιλαμβάνεται και...

η στέρηση του δικαιώματος ψήφου και γνώμης στα συμβούλια υπουργών για όσες χώρες υπάγονται στο "μηχανισμό διάσωσης".

Στην πρόταση αυτή αντιδρούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ η Επίτροπος για τα θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία χαρακτήρισε «τελείως ανεύθυνη» τη γαλλογερμανική πρόταση. Με δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η κ. Ρέντινγκ τόνισε ότι οι πολιτικοί στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστές.

«Το να τρέφει κανείς αυταπάτες για νέες συνθήκες μου φαίνεται τελείως ανεύθυνο», είπε, υπογραμμίζοντας το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και της Κομισιόν σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Προ ημερών η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Ντοβίλ της Γαλλίας, συναίνεσε στην πρότασή του περί δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Δεν έχουν καταλάβει και οι δύο ότι μας πήρε δέκα χρόνια να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τη Συνθήκη της Λισαβόνας;», δήλωσε η Ρέντινγκ. «Και ότι αυτή η συνθήκη περιέχει αρκετά στοιχεία για να διασφαλίζονται μέτρα διάσωσης;».

ΠΗΓΗ: enet.gr