4 Οκτ 2010
ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Τρίβουν τα χέρια τους στην κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, καθώς, όπως λένε στελέχη της, σηματοδοτεί την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, κυρίως όμως δίνει σήμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για επενδύσεις.
Στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντική κίνηση άμεσης απόδοσης με αντίκρισμα στις διεθνείς αγορές τη δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού ότι η χώρα του όχι μόνο θα διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα, που κατέχει, αλλά θα προχωρήσει και σε αγορά νέων ελληνικών ομολόγων, όταν εκδοθούν.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο κ. Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε στον κ. Τζιαμπάο ότι «είναι ψήφος εμπιστοσύνης η απόφασή σας να συνεχίσετε να αγοράζετε ελληνικά ομόλογα, να επενδύσετε στην Ελλάδα και να θέλετε να διπλασιάσετε τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα».
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν στην «Ε» ότι μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται μια ευρύτερη συνεργασία καθώς η Κίνα χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως βραχίονα για να εισέλθει οικονομικά και εμπορικά στην Ευρώπη, που είναι στρατηγικός της στόχος.
Πρώτος σταθμός
Αυτό αποδεικνύεται, λένε, όχι μόνο από το εύρος των συμφωνιών που υπεγράφησαν, αλλά και από το γεγονός ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη για την προώθηση της κινεζοευρωπαϊκής συνεργασίας και τη χαρακτήρισε ως τον πιο αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην Ε.Ε.
Ολα αυτά, λένε στο Μαξίμου, αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά σταδιακά βοηθούν και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ως έναν παίκτη με κομβικό ρόλο.
Στην κυβέρνηση λένε ακόμη ότι οι Κινέζοι έχουν μετρήσει την Ελλάδα οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά και βρήκαν ότι ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που βάζουν για την ανάπτυξή τους στις αγορές της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Τζιαμπάο αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά σχέδια της χώρας του είπε ότι μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας η Ε.Ε. μπορεί να αναπτύξει περισσότερο τις σχέσεις της με τη χώρα του και να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης. «Είμαστε χέρι χέρι με την Ε.Ε. ως επιβάτες της ίδιας βάρκας για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιδίωξη της Κίνας να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με την Ε.Ε. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών, γιατί, όπως είπε, ο ρόλος της Κίνας στην αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη είναι σημαντικός.
Πιέσεις για ανατίμηση
Ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας, που θα γίνει στις Βρυξέλλες και η οποία αναμένεται να ασχοληθεί κυρίως με τις διεθνείς πιέσεις προς την Κίνα για ανατίμηση του νομίσματός της.
Ο Ουέν Τζιαμπάο στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα θερμός για τη χώρα μας και τις προοπτικές της. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό σύστημα της χώρας για την εξυγίανσή του.
Είπε ότι είναι πεπεισμένος πως μαζί με τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη, θα ανακάμψει και η Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση. Οταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει ό,τι μπορεί χωρίς καμιά ιδιοτελή επιθυμία».