3 Οκτ 2010

ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Όλο και περισσότερες εργασιακές κατακτήσεις μπαίνουν στο χρονοντούλαπο εν μέσω κρίσης. Τώρα, βάσει του μνημονίου, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπαίνουν και με το νόμο σε ειδικό καθεστώς “συμφωνίας” εργοδότη – εργαζόμενου γαι τις αμοιβές....


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, κυοφορείται και έρχεται άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται δυνατότητα να παρακάμπτονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο της ΓΣΕΕ όσο και οι κλαδικές, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα. Η ρύθμιση θα είναι έτοιμη ως το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η υπουργός Εργασίας “αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, θα πρέπει να παρέχεται μια ευελιξία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας”. Σημειώνει ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους ωστόσο όπως έχει δείξει η πείρα, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πολύ στενά πλαίσια.

Αυτό που προβλέπεται ουσιαστικά είναι ότι το ύψος των μισθών θα προκύπτει από “συμφωνία” εργαζόμενου – εργοδότη, όπου βεβαίως το “μαχαίρι” και το “πεπόνι” δεν το έχει ο εργαζόμενος.

Οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

1.Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επικαλείται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, μπορεί να υπογράψει σύμβαση με το οικείο σωματείο, η οποία θα έχει υποδεέστερο οικονομικό περιεχόμενο από την κλαδική ή ακόμη και την εθνική γενική σύμβαση της ΓΣΕΕ.

2. Σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή ανεργία ή κλάδους παραγωγής με προβλήματα θα μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό ανεργίας θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο- ίσως το διπλάσιο του γενικού ορίου της χώρας.

Η ρύθμιση θεωρείται από τα συνδικάτα “αρχή ξηλώματος του πουλόβερ” για τις συλλογικές συμβάσεις. Ήδη με τον νέο νόμο για τα εργασιακά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, αμείβονται με 592 ευρώ ή το 84% του κατώτατου βασικού μισθού όπως ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που σήμερα φθάνει στα 740 ευρώ

ΠΗΓΗ:NEWSIT