5 Οκτ 2010

ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΞΙΑΣ 180.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Πώς εκτοξεύεται στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη και κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Υπάρχει γιατρός που έγραψε σε ασφαλισμένους φάρμακα αξίας αξίας 180.000 ευρώ τον μήνα!


Κάθε ρεκόρ συνταγογράφησης κατέρριψαν 20 γιατροί του ΙΚΑ, ο πρώτος από την Κρήτη και οι υπόλοιποι από την Αθήνα και πόλεις της Μακεδονίας!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε από την ηλεκτρονική σάρωση συνταγών η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα σ’ ένα μόνο μήνα οι συγκεκριμένοι γιατροί έγραψαν φάρμακα αξίας 70.000 έως 180.000 ευρώ ο καθένας!

Πρόκειται για αστρονομικό ποσό που επιβεβαιώνει την ασυδοσία στη δαπάνη του φαρμάκου που απομυζά τα ασφαλιστικά ταμεία...

Οι 20 γιατροί που εμφανίζονται πρώτοι στη λίστα είναι παθολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι οι οποίοι θα κληθούν σε απολογία και αν οι δικαιολογίες δεν είναι επαρκείς θα διακοπεί η σύμβασή τους με το ίδρυμα.

Η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ έδειξε επίσης ότι 892 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι παθολόγοι- διαβητολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί των κέντρων ΕΣΥ που υπερσυνταγογραφούσαν, είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό του φαρμακοποιό που εκτελούσε τις συνταγές κατά 100% με την ανοχή ή τη συνέργεια και του ασφαλισμένου.

Ενδεικτικά, γιατρός παθολόγος μέσα σ' ένα μήνα έγραψε 7.500 συνταγές (!) για φάρμακα αξίας 174.000 ευρώ. Μέσα στο ίδιο διάστημα, άλλος γιατρός έγραψε ....8.472 συνταγές συνολικής αξίας 166.874 ευρώ!
 
Την ίδια ώρα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία να φτάσει τα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά σταδιακά η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας.
 
Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί στους συμβεβλημένους γιατρούς (περίπου 4.200) και φαρμακεία του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα επεκταθεί στο ΙΚΑ και στην τρίτη φάση θα "περάσει" στον ΟΓΑ.

Παράλληλα δημιουργήθηκε Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων και μέχρι τώρα τα Ταμεία εξοικονόμησαν από την ανατιμολόγηση το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων είναι ήδη ορατά, καθώς το καλοκαίρι παρατηρήθηκε μείωση της δαπάνης για φάρμακα και στα τρία μεγάλα Ταμεία. Τον Αύγουστο η μείωση ήταν 20.47% στον ΟΓΑ, έφτασε το 22.78% στο ΙΚΑ και άγγιξε το 36.97% στον ΟΑΕΕ.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr