19 Σεπ 2010

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:TA 7 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, εξαπέλυσε -ενώπιον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.

«Η λύση του Μνημονίου είναι χειρότερη από  το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται δυνάστης για να αλλάξει η Ελλάδα». Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ προσέφερε πλήρη κάλυψη στην οικονομική πολιτική του Κώστα Καραμανλή.


Ακόμη, παρατήρησε: «Θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και τη συνηγορία άλλων, όπως για παράδειγμα, ενός πολύ γνωστού σε όλους σας προσώπου, που είπε πρόσφατα το εξής καταπληκτικό: 'Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης'.

» Αλήθεια, ποιος είπε τα λόγια αυτά, κατά λέξη μάλιστα; Όχι εγώ. Ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το είπε ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός, πέρυσι το Σεπτέμβριο, απ’ αυτό εδώ το βήμα. Και το είπε αναφερόμενος σε πολύ πιο ήπια μέτρα, που τότε εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής. Κι ύστερα ήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση και δεν 'πάγωσε' απλά τους μισθούς στο δημόσιο. Τους μείωσε κιόλας. Όπως πετσόκοψε και τις συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου. Ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ. Και δεν αύξησε απλώς τους φόρους στη μεσαία τάξη. Τους εκτίναξε κυριολεκτικά. Και διαλύει πλέον τη μεσαία τάξη. Τότε κατήγγελλε το ελάχιστο. Και σήμερα διέπραξε το μέγιστο».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η χώρα υπερχρεώθηκε επί ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του 1980, κι από τότε καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Αντέκρουσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για όσα συνέβησαν μετά τις εκλογές του 2009 και υποστήριξε ότι η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη ούτε μονόδρομος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους το ταχύτερο δυνατό, με ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες και σημείωσε πως το σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων.

Κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην 75η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στα «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής και στις «εφτά αλήθειες», που είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος κι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Τα επτά ψέματα

Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;

Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι η Ελλάδα υπερχρεώθηκε τη δεκαετία του 1980, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ.

«Και από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.»

Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης.

Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισ. ευρώ νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 δισ. ευρώ πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 «φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.

«Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του»  εξήγησε.

Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό «ήταν αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2010, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.

Το έκτο ψέμα είναι ότι «η υπογραφή του Μνημονίου ήταν μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρόλα αυτά διέξοδο από την κρίση και ότι ήταν «πράξη ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε 'λεφτά υπάρχουν' πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.