10 Ιουλ 2021

Γιατί οι «Τάσεις» της MRB δεν άρεσαν στο Μαξίμου


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB, παρά το ότι δίνει προβάδισμα 13 μονάδων (12,9% για την ακρίβεια ) στην κυβέρνηση, δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στο Μαξίμου. Το ίδιο συνέβη και με τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντί των «Τάσεων» της MRB προτίμησαν να αναδείξουν μια άλλη μέτρηση, που...

δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα (εκείνη της Opinion Poll για το manifesto.gr). 

Για την ιστορία, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 16,5 μονάδων στην ΝΔ, δείχνει, πως το 47,3% θέλει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόνον το 19,8% θα επέλεγε τον Αλέξη Τσίπρα και καταγράφει συντριπτικό ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών (48,4%) από το «συνολικό κυβερνητικό έργο». Καταγράφει, επίσης, ότι μόλις το 12,8% του εκλογικού σώματος βλέπει θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία που «αφηγείται» η δημοσκόπηση της MRB, είναι λίγο διαφορετική. Παρά το ευρύ προβάδισμα της ΝΔ και την σταθερή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, οι εξαμηνιαίες «Τάσεις» της εταιρίας καταγράφουν ρωγμές στο κυβερνητικό, αλλά και πρωθυπουργικό, προφίλ, αναδεικνύουν ως προβληματικά κάποια βασικά πεδία πάνω στα οποία είχε ποντάρει η κυβέρνηση – όπως η ασφάλεια και η διαχείριση της πανδημίας – και επίσης δείχνουν άμβλυνση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Συνοπτικά:

► Στα ποσοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, προκύπτει απώλεια δύο μονάδων για την ΝΔ σε σχέση με τις «Τάσεις» του προηγούμενου εξαμήνου (σήμερα βρίσκεται στο 36,7% στην πρόθεση ψήφου).

► Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην εισπράττει στην πρόθεση ψήφου – παραμένει στα αβαθή του 23,8% αλλά, για πρώτη φορά, διακρίνεται ισχυρή άμβλυνση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου: Εδώ, στο ερώτημα  «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές;» το 40,4% (41,4% Δεκ. 2021) δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το 40% (37,7% Δεκ. 2020) από το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ.  Παρατηρείται, δηλαδή, «ισοπαλία» στην αρνητική στάση απέναντι στα δύο κόμματα, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα κατά την προηγούμενη διετία η αναλογία ήταν έως και συντριπτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η ΝΔ εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, όπου περίπου ένας στους τρείς ψηφοφόρους των συγκεκριμένων κομμάτων θα επιθυμούσαν νίκη της ΝΔ. Όμως και ο  ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του Μέρα 25, όπου ένας στους τρείς ψηφοφόρους των συγκεκριμένων κομμάτων επιθυμούν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας η κυβέρνηση δείχνει, να έχει πρόβλημα σε τρία μέτωπα:

1.  Οι πολίτες ιεραρχούν ως πρώτο πρόβλημα την ανεργία – ακόμη και πάνω από την υγεία. Η ιεράρχηση αυτή δεν ευνοεί την κυβέρνηση, πόσο μάλλον μετά και την ψήφιση του εργασιακού Χατζηδάκη: Ο συγκεκριμένος νόμος, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλει ως εμβληματική μεταρρύθμιση, συγκεντρώνει μόλις 13,4% σε θετικές αξιολογήσεις  και 55,6% σε αρνητικές.

2.  Οι πολίτες δείχνουν επίσης «κίτρινη κάρτα» σε ένα ακόμη, θεωρητικά, προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση - εκείνο της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Το 69,9% των ερωτώμενων θεωρεί μη ικανοποιητικό το επίπεδο ασφάλειας.

3.  Η αποδοχή της διαχείρισης της κυβέρνησης στην πανδημία έχει μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με τον Δεκέμβριο: Οι θετικές αξιολογήσεις για την συνολική διαχείριση της πανδημίας διαμορφώνονται στο 38,5% από το 45% του Δεκεμβρίου.

Μειωμένα είναι και τα ποσοστά αποδοχής των χειρισμών της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας – στο 35,7% από το 39%. Εδώ, όμως, πρόβλημα μάλλον έχει και ο Αλέξης Τσίπρας: Το ποσοστό που εκφράζει εμπιστοσύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων είναι μόλις 24,3% (και μειωμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο), ενώ αντιθέτως είναι αυξημένα τα ποσοστά αποδοχής της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας.

Πέραν των προβληματισμών που γενούν όλα αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου είχαν χθες κι έναν ακόμη λόγο να μην είναι ευτυχείς με την δημοσκόπηση της MRB: Στην κατάταξη των δημοφιλέστερων υπουργών πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας και δεύτερος ο Βασίλης Κικίλιας. Και οι δύο δεν εντάσσονται στον πυρήνα της επιρροής του πρωθυπουργού και του επιτελείου του – αντιθέτως βρίσκονται σε πολιτική απόσταση από το Μαξίμου. Και ειδικά για τον Νίκο Δένδια, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που θεωρούν, ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές θρέφουν και τις ηγετικές του βλέψεις.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr