17 Ιουλ 2021

Ο εγκλωβισμός και ο φόβος του Μαξίμου


Μαρίνα Αλεξανδρή

Στο Μαξίμου υπάρχει πολιτική αγωνία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπάρχει αναβρασμός. Το σχέδιο υποχρεωτικού εμβολιασμού που έθεσε εσπευσμένα σε εφαρμογή η κυβέρνηση (η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που το έχει κάνει μέχρι τώρα, μαζί με τον Μακρόν και την Γαλλία), ανοίγει ντε φάκτο...

κοινωνικά μέτωπα: Με τους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδες ηλικιωμένων, με τους εκπαιδευτικούς (που, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, είναι πλέον «κλειδωμένο», ότι θα ακολουθήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό), αλλά και με το σύνολο των αντιεμβολιαστών. Είτε πρόκειται για προβληματισμένους, είτε πρόκειται για φοβισμένους, είτε για «ψεκασμένους».

Αυτά τα κοινωνικά μέτωπα φοβίζουν τους γαλάζιους βουλευτές και τα μηνύματα του φόβου τους φθάνουν πυκνά τις τελευταίες μέρες και στο Μαξίμου. Εκείνο που ανησυχεί τα γαλάζια στελέχη, είναι ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μπορεί να στρέψουν κατά της κυβέρνησης κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, με πολλές από τις οποίες η ΝΔ είχε προνομιακή εκλογική σχέση. Και, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, αρκετοί είναι εκείνοι στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που ανησυχούν για βαθύτερο ρήγμα της σχέσης τους με την κυβέρνηση, λόγω της απειλής των απολύσεων εάν δεν εμβολιαστούν (μιας απειλής, που παραμένει αιωρούμενη από υπουργούς όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης) παρά τις διαψεύσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η ανησυχία τους δεν είναι αβάσιμη. Βουλευτής της ΝΔ, που έχει μελετήσει σε βάθος τα στοιχεία και τα ποσοστά για τους εμβολιασμούς ανά την Ελλάδα, λέει χαρακτηριστικά, ότι «πονάμε περισσότερο, εκεί που σαρώσαμε στις εκλογές». Όπως εξηγεί, ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στους πιο συντηρητικούς νομούς και δήμους της χώρας, εκεί όπου η ΝΔ έχει καταγράψει και τις πιο μεγάλες εκλογικές της διαφορές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πολλές περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (ακόμη και κάτω του 30% ή και του 20% του πληθυσμού) είναι περιοχές, όπου στις εκλογές συγκέντρωσαν ισχυρή εκλογική δύναμη είτε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε η Χρυσή Αυγή. Όπως γράφει η εφημερίδα, αυτή η δύναμη στις τελευταίες κάλπες έφθασε, αθροιστικά, σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 10%.

Πρόκειται για περιφέρειες και εκλογικά κοινά που δεν είναι καθόλου αδιάφορα στην ΝΔ – πόσο μάλλον, με δεδομένη την νέα κινητικότητα και τα νέα πολιτικά σχήματα που κυοφορούνται στα δεξιά της.

Ο όλος προβληματισμός και τα μηνύματα ανησυχίας των βουλευτών δεν αφήνει αδιάφορο ούτε το Μαξίμου. Η κυβέρνηση όμως δείχνει εγκλωβισμένη, ενώπιον ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας που καλπάζει μεσούσης της τουριστικής περιόδου κι ενός σκληρού αντιμεβολιστικού τείχους που συγκροτείται κυρίως από ομάδες συντηρητικής πολιτικής ταυτότητας.

Ως εκ τούτου, επιμένει αναγκαστικά στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και η τακτική που επιλέγει, μέχρι στιγμής, για να απεγκλωβιστεί είναι εκείνη της διχαστικής ρητορικής. Στρέφει την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, για να μην στραφούν κρίσιμες κοινωνικές και εκλογικές μάζες εναντίον της. Ελίσσεται δια του κοινωνικού αυτοματισμού και, ταυτόχρονα, χαράσσει γραμμή πολιτικής άμυνας: Αφήνει στο απυρόβλητο την Εκκλησία, διότι είναι εκλογικός σύμμαχος και επαναφέρει την θεωρία των δύο άκρων και το αφήγημα των «νέο-αγανακτισμένων» για να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πλήθη που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των εμβολίων. Κι ας κρατούσαν μεγαλόσταυρους, κι ας είχαν βγει απ΄ευθείας από το καλούπι των μακεδονομάχων, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr