Μαρίνα Αλεξανδρή
Η μοναδική βεβαιότητα είναι, πως η κυβέρνηση δεν θέλει (και δεν πρόκειται) να πάει σε νέο lockdown μέσα στο καλοκαίρι. Όπως δεν θέλει (και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μην το κάνει) να πάρει έστω και στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Εξίσου βέβαιο όμως είναι, πως οι επιδημιολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, βλέπουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας να έρχεται. Και έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα επ’ αυτού την κυβέρνηση εισηγούμενοι ήδη τα πρώτα έκτακτα μέτρα (όπως την διεξαγωγή rapid tests κατά την επιστροφή από τα νησιά, που όμως προσώρας «κόπηκε» με πολιτική απόφαση).
«Εάν ήταν χειμώνας, θα πηγαίναμε ήδη σε lockdown» είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα μέλους της επιτροπής ενώπιον της έκρηξης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ και δημοσίως ο καθηγητής Νίκος Σύψας δήλωσε, πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα, ότι από αυτό το κύμα θα μολυνθούν όλοι οι ανεμβολίαστοι και πως εάν πιεστεί το σύστημα, δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα.
Χθες, επίσης, ο καθηγητής Πνευμνολογίας Νίκος Τζανάκης έδειξε ως πιθανότερο σενάριο τα 4.000 ημερήσια κρούσματα έως τις αρχές Αυγούστου, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προειδοποίησε, πως εάν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρό.
Ο ίδιος είπε, ότι εκτός από τον εμβολιασμό, η άλλη λύση, για να μην κολλήσουν όλοι, θα ήταν ένα βαρύτατο λοκντάουν αρκετών εβδομάδων.
Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση μπορεί να μην το επιθυμεί, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, πως θα αποφύγει τελικά κάποιας μορφής περιοριστικά, ή έκτακτα μέτρα. Ηδη, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης μετά τις 15 Ιουλίου. «Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», είπε, αναφερόμενος στον αρχικό σχεδιασμό διαχωρισμού των κλειστών χώρων σε αμιγείς, μόνον για εμβολιασμένους, και σε μικτούς (για εμβολιασμένους και μη). Ουσιαστικά, ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σκέφτεται, πλέον, να επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης μόνον στους εμβολιασμένους, ενώ αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας δεν αποκλείεται να μην λειτουργήσουν και καθόλου.
Στο τραπέζι, παρά την αρχική απόρριψή της, παραμένει και η εισήγηση για αυστηρότερους ελέγχους, με υποχρεωτικά rapid tests, κατά την επιστροφή από τα νησιά, καθώς και η επέκταση των τεστ και στις χερσαίες μετακινήσεις.
Μια περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση όμως είναι πιθανό να οδηγήσει, αναγκαστικά, σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ενώ ήδη καταγράφονται εντάσεις και διαφωνίες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι ανάμεσα σε εκείνους, που θεωρούν ότι δόθηκαν μηνύματα επικίνδυνης χαλαρότητας, ενώ ο Στέλιος Πέτσας μίλησε ανοιχτά χθες για λάθος επικοινωνιακή διαχείριση στο θέμα των εμβολιασμών.
«Ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο. Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε», δήλωσε.
Πρόσθετο εκνευρισμό προκάλεσε και η δήλωση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλου, επίσης μέλους της επιτροπής, ότι «υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό», ενώ στους ιδιαίτερα προβληματισμένους, τόσο για την έκβαση του τέταρτου κύματος όσο και για τις πολιτικές επιλογές που γίνονται, φέρεται να είναι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Εξ ου και ο ίδιος παραμένει, και θα παραμείνει, μακριά από την πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr