Έκκληση να εμβολιαστούν άμεσα όλοι όσοι είναι των 50 ετών απευθύνουν οι ειδικοί, όσο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανεβαίνει και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται.
Αυτό που απεύχονται είναι η αύξηση της διασποράς να μεταφραστεί σε μια νέα μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα..
Υγείας (σε νοσηλείες και τους διασωληνωμένους ασθενείς, που θεωρούνται οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας).Η άνοδος των νοσηλειών, όσο προχωρά το τέταρτο κύμα, θεωρείται αναμενόμενη, όμως οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι πολίτες, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και κάτω των πενήντα ετών.
Στόχος πλέον είναι να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα υψηλό ποσοστό ανοσίας -μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει φτάσει στο 70-80%- , ώστε να υπάρχει προστασία από την επέκταση του ινδικού μεταλλαγμένου στελέχους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι καθοριστικής σημασίας, υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς στις ηλικίες άνω των 70 ετών περίπου ένας στους τρεις πολίτες δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ενώ προχωρούν οι εμβολιασμοί στους κάτω των τριάντα ετών.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, απηύθυνε μάλιστα επείγουσα έκκληση για τον εμβολιασμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τις επόμενες 5 - 6 ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των εφήβων, ηλικίας 15-17 ετών. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα, στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Μέχρι και 18.000 κρούσματα την ημέρα
Αυτή την εβδομάδα, όπως λένε οι προβλέψεις, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τις δυόμιση ή ακόμη και τις τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1.465 νέες μολύνσεις. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας έχει εκφράσει την άποψη πως η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, προσθέτοντας πως θα νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι.
Οι εκτιμήσεις ωστόσο για το επόμενο διάστημα είναι εφιαλτικές. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αν δεν αναχαιτιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, τον Οκτώβριο θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως, σημειώνοντας ωστόσο πως θα δούμε τέτοιους αριθμούς αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. "Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα".