25 Μαΐ 2021

Λευκορωσία: Σκληρό πολιτικό θρίλερ - Τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου


 Σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική αντιπαράθεση μετά την κρατική «αεροπειρατεία»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πολιτικό – διπλωματικό θρίλερ γύρω από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ και τη..

σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Όπως αποκάλυψε η ανταποκρίτρια του OPEN στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, όταν ο Προτάσεβιτς αντιλήφθηκε ότι το αεροσκάφος δεν θα προσγειωνόταν στο Βίλνιους, αλλά στο Μινσκ, σηκώθηκε από τη θέση του, πήγε στην αεροσυνοδό και της είπε: «Σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό, εμένα θέλουν, θα με σκοτώσουν». Η φράση αυτή αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή καταγγέλλει πως ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

Υποψίες για ύπαρξη πρακτόρων στο αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των όσων ισχυρίστηκε ο CEO της Ryanair την Δευτέρα, ότι δηλαδή στο αεροσκάφος επέβαιναν πράκτορες της KGB, οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN, ο Προτάσεβιτς φέρεται να εντόπισε έναν να προσπαθεί να τον τραβήξει φωτογραφία και να προσπαθεί να στείλει τη φωτογραφία αυτή. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου επικαλούμενη πληροφορίες από τις Λευκορωσικές αρχές, τα δύο άτομα που κατέβηκαν στο Μινσκ ήταν Λευκορώσοι πολίτες.

Σκληρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το βράδυ της Δευτέρας, οι ηγέτες των κρατών – μελών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, για το πρωτοφανές περιστατικό, ζητώντας μετ επιτάσεως την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του.


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα:ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους ·καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό ·καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων ·καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση ·καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ·καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείεςυποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων

Σε μια σπάνια στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 27 αποφάσισαν τη σκληρή τους απάντηση με πλήρη ομοφωνία.

Πολιτική αντιπαράθεση και στην Ελλάδα

Το ζήτημα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση και στη χώρα μας. Απαντώντας, στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας:  «Αντί να ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν "όχι" σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο και στην απόρριψη του αιτήματος της Λευκορωσίας που ζητούσε την έκδοση του Ρ. Προτάσεβιτς». Όπως υπογραμμίζει, «χρειάζεται μεγάλο θράσος να ζητούν και τα ρέστα και να εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο».


«Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, ας μας πει και αν συμφωνεί ή όχι με τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός ζητώντας από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν ευρωπαϊκές συνέπειες και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Συμφωνεί ή είναι ξανά στο όχι;», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:


Αντί να ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν «όχι» σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο και στην απόρριψη του αιτήματος της Λευκορωσίας που ζητούσε την έκδοση του Ρ. Προτάσεβιτς. Χρειάζεται μεγάλο θράσος να ζητούν και τα ρέστα και να εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο.


Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, ας μας πει και αν συμφωνεί ή όχι με τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός ζητώντας από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν ευρωπαϊκές συνέπειες και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Συμφωνεί ή είναι ξανά στο όχι;


ΣΥΡΙΖΑ: Μείζονα ερωτήματα

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μείζονα ερωτήματα που εγείρονται από αυτή την αποκάλυψη. «Οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ryanair σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν πράκτορες ξένης υπηρεσίας στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Αθήνα και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία, προκαλούν μείζονα ερωτήματα», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση «για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα» και καταλήγει: «Και να απαντήσει εάν το "επιτελικό κράτος" και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος ή ασχολούνται μόνο με τον "εσωτερικό εχθρό" για να γνωρίζουν "τι καπνό φουμάρει" ο κάθε νέος που συχνάζει στις πλατείες της χώρας».


ΚΙΝΑΛ: Ακόμη μια επιτυχία του επιτελικού κράτους του Μαξίμου

Σε σκληρούς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο τονίζει: «Η «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος της Λευκορωσίας σε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αθήνα για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, εκτός από το γεγονός ότι αποδεικνύει με τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του καθεστώτος Λουκασένκο, αποκαλύπτει και την παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και των επιλογών του. Η διορισμένη -με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού- Διοίκηση της ΕΥΠ αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής αφού άφησε εντελώς ανενόχλητους τους πράκτορες ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας, να οργανώνουν ενέργειές που έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Λουκασένκο αλλά και να μεριμνήσει επιτέλους ώστε να μην μένει διάτρητη η ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της!»



ΚΚΕ: Σχέδιο για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

«Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους "ευαίσθητους" για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά"» αναφέρει το ΚΚΕ από μεριάς του.



«Για τα σχέδιά τους αξιοποιούν τη γνωστή "καραμέλα" των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που και στο παρελθόν αποτέλεσε το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν "ακτιβιστές", ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά συμμετέχει, αλλά πρωτοστατεί σ' αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».