21 Μαΐ 2021

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Στάχτη 65.000 στρέμματα και αναζωπυρώσεις


Εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Χαλκανή και Παπαγιαννέικα, στα Μέγαρα δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής,  καθώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις, την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο...

τον πύρινο εφιάλτη που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Κορινθίας και επεκτάθηκε και στην Αττική, ενώ ήδη η καταστροφή φαίνεται πως είναι βιβλική με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης.

Οι εστίες της φωτιάς παραμένουν πολλές και ενεργές με τα μεγαλύτερα μέτωπα το πρωί της Παρασκευής να είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα.

Συνολικά απο το βράδυ της Τετάρτης έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια. Πρόκειται για τους οικισμούς: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και τις Μονές: Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου.



Δείτε το μέγεθος της πυρκαγιάς όπως αποτυπώνεται στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS)

Με έντονο κόκκινο οι εστίες της φωτιάς, με βαθύ κόκκινο η καμμένη έκταση



Στάχτη 65.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ

Το πρωί της Παρασκευής σε έκτακτη ενημέρωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς. Ωστόσο αργότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 65.000 και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 65.180 μέχρι και αυτή την ώρα.



Ενημέρωση Χαρδαλιά

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πυρκαγιά υπήρξαν και υλικές ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.

Τόνισε, ότι ο μηχανισμός και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ συμπλήρωσε, ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν αδιάκοπα για δεύτερο βράδυ.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, από το πρώτο φως στις 6 το πρωί, επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη.

Επιπλέον, επισήμανε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες που η φωτιά απείλησε όλον τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και την Ιερά Μονή Αη Γιάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και τη Μονή με μεγάλη ένταση και οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτίριο - κτίριο όπως και στα Σπάρτα, και τέλος στις περιοχές Χάνι και Πευκενέας όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτίρια.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γραμμή 112, τονίζοντας ότι το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, «αλλά είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα το πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το 112 είναι η έσχατη λύση. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr