26 Απρ 2021

«Nomadland», ΜακΝτόρμαντ και Χόπκινς οι νικητές των Όσκαρ


Το «Nomadland», το φαβορί των φετινών Όσκαρ, κέρδισε τελικά το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας, όπως και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με την Αμερικανοκινέζα Κλόι Ζάο να γίνεται...

μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών, που το αποσπά (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου και το «Hurt Locker»).

«Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιούς μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν, τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη» δήλωσε η δημιουργός του φιλμ για τους μεσήλικες στις ΗΠΑ, που διαλέγουν μια ζωή περιπλάνησης με τα βαν τους.

«Σκέφτομαι πολύ τελευταία, τι να κάνω, όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε "οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί". Αυτό έχει επίδραση σε μένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο είναι για όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένουμε καλοί στον εαυτό μας και στους άλλους, και το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν» πρόσθεσε.

                                       H Κλόι Ζάο / AP Photo

Το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την εξαιρετική ερμηνεία της στο «Nomadland», όπου υποδύεται μία γυναίκα 60 χρόνων, που καταφεύγει σε μια νομαδική ζωή, προκειμένου να επιβιώσει με το μικρό μεροκάματο που κερδίζει κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες. 

«Είμαι η Φερν. Δείτε την ταινία μας στην πιο μεγάλη οθόνη που μπορείτε, δείτε σε κινηματογραφική αίθουσα. Το ίδιο να κάνετε σε κάθε ταινία που είδατε εδώ»  δήλωσε η ηθοποιός, κάτοχος πλέον τεσσάρων Όσκαρ. «Θα έπρεπε να κάνουμε... καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε, ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό» είπε.

Το Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για το ρεσιτάλ ερμηνείας του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ και συγκεκριμένα για έναν από τους καλύτερους ρόλους όλης της σταδιοδρομίας του, αυτόν ενός άνδρα με γεροντική άνοια.

Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός, τριάντα χρόνια μετά την «Σιωπή των Αμνών».

Μια ανατροπή στη φετινή, 93η, τελετή ήταν, πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο (όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού) αλλά πριν την απονομή των αγαλματιδίων για τις καλύτερους ηθοποιούς.

Το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah» και B’ Γυναικείου Ρόλου η Γιουν Γιου-Τζουνγκ για το «Minari».

Το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ντάνιελ Καλούγια για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah» του Σάκα Κινγκ.

«Ευχαριστώ Θεέ μου, χωρίς την προστασία σου και την καθοδήγησή σου δεν θα ήμουν εδώ. Ευχαριστώ την μητέρα μου, που μου έδωσε τα πάντα και την αδερφή μου… Ήταν εκπληκτικό που έγινε αυτή η ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον (σ.σ.: ηγέτης του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων). Το αφιερώνω και στον Λακίθ (Στάνφιλντ) που παίξαμε μαζί. Έμαθα κι εγώ να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από αυτόν τον ρόλο» δήλωσε o Καλούγια.

                                        Η Γιουν Γιου-Τζουνγκ / Ap photo

Η 74χρονη από τη Νότια Κορέα, μετά την κυριαρχία της στα BAFTA, τα SAG, το Νational Board of Review, τα βραβεία των κριτικών της Νέας Υόρκης και τα βραβεία 45 ακόμα κριτικών ενώσεων, πήρε το χρυσό αγαλματίδιο από τα χέρια του Μπρατ Πιτ.

Πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό από την Ν. Κορέα που κατακτά Όσκαρ ερμηνείας. «Κανείς (σ.σ. στην τελετή) δεν ξέρει, πως να προφέρει το όνομά μου, αλλά απόψε σας συγχωρώ όλους. Πάντα παρακολουθούσα τα Όσκαρ από την τηλεόραση. Το ότι είμαι εδώ και παίρνω βραβείο, απλά δεν το πιστεύω!

»Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν και όλη την οικογένεια της ταινίας, αλλά περισσότερο τον Λι Άιζακ Τσανγκ, γιατί χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ απόψε. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό – πώς να ανταγωνιστώ την Γκλεν Κλόουζ; Όλες μας είμαστε νικήτριες, απλά σήμερα είχα περισσότερη τύχη. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στον πρώτο μου σκηνοθέτη. Πιστεύω, θα ήταν πολύ περήφανος αν ήταν ακόμα ζωντανός».

Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ σε έναν από τους πιο συγκινητικούς λόγους της βραδιάς αποθεώθηκε για τη νίκη του «Another Round» στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας. Ευχαρίστησε την Ακαδημία και αφιέρωσε το βραβείο στην κόρη του, την οποία έχασε πρόσφατα σε δυστύχημα:

«Είχα φανταστεί αυτήν την στιγμή από όταν ήμουν πέντε χρονών και ετοίμαζα λόγους. Είναι μία ταινία, για το πώς μπορείς να χάσεις τον έλεγχο στη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου για τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Το συνεργείο έκανε τα πάντα, για να σώσει την ταινία και να σώσει εμένα. Η ταινία μιλάει για έναν απομονωμένο άνθρωπο, που χάνεται στη μάχη του για το αλκοόλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μαντς Μίκελσεν, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Θέλαμε να κάνουμε μία ταινία, που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του όσο οδηγούσε και μέσα ήταν η κόρη μου. Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα και μου έλεγε, ότι αγαπούσε αυτό το σενάριο. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη».

                                      Oι νικητές στην κατηγορία καλύτερο τραγούδι/  Ap photo

Το χρυσό αγαλματίδιο για το καλύτερο σενάριο απέσπασε η Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman», ενώ για την καλύτερη διασκευή σεναρίου τιμήθηκαν οι Christopher Hampton, Florian Zeller για το «Ο πατέρας».

Το Όσκαρ καλύτερης μουσικής πήγε στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Soul» και καλύτερο Τραγούδι ανακηρύχθηκε το «Fight for You» από το «Judas and the Black Messiah».

Σε ό,τι αφορά τα ντοκιμαντέρ το Όσκαρ μικρού μήκους κέρδισε το «Colette» και μεγάλους μήκους το «My Octopus Teacher» των Τζέιμς Ριντ και Πίπα Έρλιτς, που αφηγείται την ασυνήθιστη φιλία που αναπτύσσει ένας κινηματογραφιστής μ' ένα χταπόδι σ' ένα υποθαλάσσιο δάσος της Νότιας Αφρικής.

«Ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας, και κυρίως τον Γκρεγκ Φόστερ και την οικογένειά του για την υποστήριξή τους, και τους παραγωγούς που το πίστεψαν και το Netflix που το ανέδειξε. Ευχαριστούμε το καστ από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και την οικογένειά μας που λείπαμε τόσα χρόνια και μας ανέχτηκαν. Ουσιαστικά η ταινία είναι για μια δυνατή φιλία, έτσι το είδαμε», ανέφεραν οι Πίπα Έρλιτς και Τζέιμς Ριντ.

Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν αναπόφευκτα ξεχωριστή λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, ωστόσο οι συντελεστές της απονομής, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Τζέσι Κόλινς και Στέισι Σερ, φρόντισαν να δώσουν στη βραδιά έναν αξιομνημόνευτο χαρακτήρα.


Τα υπόλοιπα βραβεία

Φωτογραφία: Ερικ Μέσερσμιντ για το «Mank»

Μοντάζ: Μίκελ Ε.Τζ. Νίλσεν για το «Sound of Metal»

Οπτικά Εφέ: Tenet

Κοστούμια: Ma Rainey’s Black Bottom

Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Ma Rainey’s Black Bottom

Motion Picture: Television Fund

Ήχος: Sound of Metal

Ταινία Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους: Two Distant Strangers

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: If Anything Happens I Love You

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul (Pixar)

Σχεδιασμός Παραγωγής – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»

Βραβείο Ανθρωπισμού: Τάιλερ Πέρυ

Ανθρωπιστικό Βραβείο: Jean Hersholt