1 Απρ 2021

ΚΙΝ.ΑΛ: Συζήτηση με φορείς της Κορινθίας για το Ταμείο Ανάκαμψης


 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ν.Ε. Κορινθίας του Κινήματος Αλλαγής με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού μας και θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση του στην Κορινθία. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής Μ. Χριστοδουλάκης και ο Γραμματέας Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Στέφανος Κομνηνός...

ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο Γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας Δ. Αγγελόπουλος. Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη της ΚΠΕ, της ΝΕ Κορινθίας του Κινήματος Αλλαγής και στελέχη από τον νομό. 

Από την πλευρά των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, οι Δήμαρχοι Κορινθίων, Βέλου- Βόχας και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Επίσης έλαβαν μέρος ο πρόεδρος των επιμελητηρίων Πελοποννήσου και Κορινθίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κορινθίας, μέλος της περιφερειακής διοίκησης του οικονομικού επιμελητηρίου και έφορος της ΔΟΥ Κορίνθου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Κορινθίας, η πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιάτου, εκπρόσωποι των συλλόγων εστίασης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου. Επίσης συμμετείχαν οι Πρόεδροι των εμπορικών – βιοτεχνικών συλλόγων Κορίνθου, Κιάτου, Λουτρακίου, Αγ. Θεοδώρων, Νεμέας και Βραχατίου.

Αρχικά έγινε αναφορά στην κακή τροπή που έχει πάρει η πανδημία, στις αστοχίες της κυβέρνησης και στην ανάγκη για άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών - και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές - ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί και να υπάρξει μέριμνα ώστε να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, σε προτάσεις για άμεση στήριξη των μικρομεσαίων.  Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσό από τις επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να θεωρηθεί ενίσχυση. Πρέπει να επιδοτηθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης και εργασιακών δικαιωμάτων, να υπάρξει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021 και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για όλο το έτος.

 Για όσους εργαζομένους παραμένουν σε αναστολή εργασίας, κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ, ειδικό επίδομα για αυτοαπασχολούμενους, επίδομα ανεργίας για 4 μήνες σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Επίσης, παρουσιάσαμε την πρόταση μας για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας με ασφάλεια.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την Κρίση. Πρέπει να στηριχθούν άμεσα με πρόσθετα μέτρα όσοι δοκιμάστηκαν περισσότερο στην κρίση (μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι). Πρέπει να  γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας με φορολογικά κυρίως κίνητρα που θα συνδυάζονται με νέες θέσεις εργασίας. 

 Βασική προτεραιότητα του πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού – παραγωγικού – ανταποδοτικού μοντέλου που θα αναδιοργανώσει τον πρωτογενή τομέα και θα δίνει έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή – ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την πράσινη οικονομία. Πρέπει να αφορά τους πολλούς και όχι μόνο τους μεγάλους. Να δίνει ευκαιρίες στους μικρομεσαίους με συμπράξεις και κοινοπραξίες και να έχει ως στρατηγικό στόχο την πλήρη απασχόληση. 

 Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές. Τα χρήματα του ταμείου που θα επενδυθούν πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστική ανταποδοτική επίδραση στην Ελληνική οικονομία, πρέπει να παραχθεί πλούτος και να παραχθούν στην χώρα μας και τα μέσα που θα δημιουργήσουν τον πλούτο. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο πρέπει να συνδυάζουν την ανάπτυξη με την κοινωνική προστασία και την εργασία. Η εργασία με τη σειρά της πρέπει να συνδεθεί με την εκπαίδευση. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να ξοδευτεί χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.

 Χρειάζεται η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και της δημόσιας ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ένα αναγεννημένο ΕΣΥ που θα έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας . Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. 

Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν για το Ταμείο, η πρότασή μας για την κατανομή των πόρων, τα πολλά κενά που υπάρχουν, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι.

Πολλά τα προβλήματα που μας μεταφέρθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς της Κορινθίας. Οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση, οι εργαζόμενοι πέρα από τα όριά τους.  Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις, οι περισσότερες σύμφωνες και με τις δικές μας. Στήριξη λιανεμπορίου, εστίασης.  Ψηφιακός μετασχηματισμός παντού από δικαιοσύνη μέχρι αγροτικό τομέα. Ενίσχυση ΕΣΥ, κοινωνική συνοχή. Επένδυση - εκμετάλλευση διώρυγας, ενίσχυση ρευστότητας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ευφυής γεωργία και ενίσχυση ομάδων παραγωγών. Εκπαίδευση παντού. Χρησιμοποίηση του ΕΣΠΑ παράλληλα με το ταμείο ανάπτυξης. Μείωση τελών και φόρων, ακατάσχετος λογαριασμός, φορολογικά κίνητρα, χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ, 120 δόσεις, σιδηροδρομικές υποδομές και τουρισμός. Συνεργασία ιδιωτών με δήμους και δήμων μεταξύ τους. Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι λόγω υποστελέχωσης υπηρεσιών θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προτάθηκαν λύσεις μέσω ιδιωτικού τομέα ή δήμων.  Επιπλέον εκφράστηκαν φόβοι ότι το ταμείο δεν θα συνδεθεί με την εργασία.  Επισημάνθηκε το πρόβλημα της διάβρωση των ακτών και ο αρνητικός του αντίκτυπος στην οικονομία. Τέλος σχεδόν όλοι στάθηκαν στην παντελή απουσία ενημέρωσης σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης.


Εμείς αφού ακούσαμε τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις θέσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Κορινθίας, δεσμευτήκαμε ότι αφού τις επεξεργαστούμε, θα τις ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα μας και συνεχίσουμε να πιέζουμε το τελικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει, με όρους κοινωνίας, ένα εργαλείο για τους πολλούς για να βγούμε οριστικά από την κρίση.