5 Μαρ 2021

Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη σαρώνει τη χώρα - Παράταση lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου "δείχνουν" τα στοιχεία

 


Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα, εκτιμώντας μάλιστα ότι συνδέεται και με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, παρά το αυστηρό lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το βρετανικό στέλεχος..

είναι αυτό που επικρατεί έναντι των υπολοίπων μεταλλάξεων και στην Ελλάδα όπου οι συγκεκριμένες μολύνσεις έχουν φτάσει πλέον τις 1.667.

Την ίδια ώρα, έχουν εντοπιστεί και 48 κρούσματα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τα οποία είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και πέντε από την Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται πως στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας είχε βρεθεί στην Ελλάδα και το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή η οποία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, σε όσους δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το lockdown θα πάρει και νέα παράταση μετά τις 16 Μαρτίου, καθώς οι αριθμοί της πανδημίας είναι απαγορευτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα. Μάλιστα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, από 50% που ίσχυε έως τώρα.

Το όριο των 800 νέων ημερησίων κρουσμάτων φαίνεται, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, να είναι το πρώτο "σκαλοπάτι" προκειμένου να μπορέσουν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί, εντούτοις οι ειδικοί αναμένουν να δουν άμεσα την αποσυμφόρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ειδικά στην Αττική, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα, ώστε αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σταδιακά στην αποσυμφόρηση της τεράστιας πίεσης που δέχονται κυρίως τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και της Αχαϊας. Εντούτοις τα πρώτα θετικά σημάδια στο ΕΣΥ, εφόσον βέβαια αποδώσουν τα νέα μέτρα, δεν αναμένεται να τα δούμε πριν το τέλος του Μαρτίου.


Στο έλεος της βρετανικής μετάλλαξης η Κρήτη

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη της οποίας η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης δήλωσε στο zarpanews.gr ότι η μετάλλαξη της covid-19 είναι πλέον καθολικά εγκατεστημένη στην Κρήτη, γι’ αυτό το νησί αποτελεί ιδιαίτερο επιδημιολογικό φαινόμενο μέσα στην πανδημία, με σχεδόν όλα τα κρούσματα να ανήκουν στο τροποποιημένο στέλεχος. Απ’ όλες τις μελέτες έως τώρα στην Ελλάδα, στην Κρήτη τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι αναλογικά περισσότερα από παντού, και συγκεκριμένα πάνω από 90%.

"Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μελετήσουμε την μεταδοτικότητα και την τοξικότητα αυτού του στελέχους", σχολίασε.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία οτι το νέο στέλεχος είναι πιο τοξικό από τον μέχρι τώρα ιό, αν και οι νοσηλευόμενοι είναι νεαρότερης ηλικίας απ’ οτι στο προηγούμενο κύμα. Έτσι ίσως εξηγούνται οι πιο λίγοι θάνατοι παρά τους πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, αφού μεταδίδεται το ίδιο εύκολα σε όλες τις ηλικίες και διεισδύει στις τάξεις των παιδιών και των νεαρών, ενθαρρύνοντας την μεταδοτικότητα στο οικογενειακό περιβάλλον." εκτίμησε ο καθηγητής.