15 Μαρ 2021

Κορωνοϊός: «Μαύρη» ημέρα η Κυριακή – «Εμπόλεμη ζώνη» τα νοσοκομεία της χώρας


Θλιβερά ήταν τα στοιχεία της Κυριακής, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους. Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα, ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου.

Ακατέβατα μοιάζουν τα...

κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, παρά το σκληρό lockdown που βρίσκεται σε ισχύ. Παράλληλα, ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την πανδημία κορωνοϊού. Οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούν τις 400 και τους 500 οι διασωληνωμένοι.

Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα, ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπέρασε το 60%. Στην Αττική, αντίστοιχα, τα διαθέσιμα κρεβάτια σήμερα το μεσημέρι ήταν μόλις 13.

Η εφημερία που ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί βρήκε το Αττικό νοσοκομείο με 79 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Οι 2 από αυτούς οδηγήθηκαν απευθείας στην εντατική.


Η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:


Σισμανόγλειο: Γεμάτες και οι 14 κλίνες

ΚΑΤ: Κατειλημμένες και οι 47 κλίνες

Αγία Όλγα: Κατειλημμένες και οι 9 κλίνες

Γεννηματάς: Κατειλημμένες και οι 16 κλίνες

Ερυθρός Σταυρός: Κατειλημμένες και οι 14 κλίνες

Ευαγγελισμός: Κατειλημμένες οι 54 από τις 58 κλίνες

Σωτηρία: Κατειλημμένες οι 79 από τις 84 κλίνες

Ελπίς: Κατειλημμένες και οι 6 κλίνες

ΝΙΜΤΣ: Κατειλημμένες και οι 6 κλίνες

Ιπποκράτειο: Κατειλημμένες και οι 12 κλίνες, 4 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ

Τζάνειο: Κατειλημμένες και οι 10 κλίνες

Αττικό: Κατειλημμένες οι 39 από τις 43 κλίνες

Θριάσιο: Κατειλημμένες και οι 17 κλίνες

Ασκληπιείο: Κατειλημμένες και οι 12 κλίνες


«Μαύρο» ρεκόρ Κυριακής

Θλιβερά ήταν τα στοιχεία της Κυριακής, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,6% άνδρες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι.

Σημειώνεται, πως από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή διενεργήθηκαν μόλις 18.823 τεστ, γεγονός που εκτόξευσε τον δείκτη θετικότητας κορονοϊού σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από το όριο συναγερμού που είναι το 4%, αφού αυτό ανήλθε σε 8,6%.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.919.045 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.937.573 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 42.520 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Στην Αττική εντοπίστηκαν πάνω από τα μισά νέα κρούσματα, δηλαδή 834, ενώ στη Θεσσαλονίκη 145, στη Λάρισα 94 και στην Αχαΐα 60.

Σε ό,τι αφορά στο λεκανοπέδιο, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές. Αναλυτικά, στην Ανατολική Αττική εντοπίζονται 103 κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 89, στη Δυτική Αττική 34, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 128, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 233, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 78, στον Πειραιά 158 και στα νησιά 11.

Σαρηγιάννης για μεταλλάξεις: «60% μεταδοτικότερες»

Στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αυξάνονται επικίνδυνα στη χώρα μας, αλλά και τη μεταδότικότητά τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newpost.

«Έχουν αυξηθεί (οι μεταλλάξεις) πάρα πολύ σημαντικά», ανέφερε ο καθηγητής και εξηγώντας ότι βοηθούν στη μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό, καθώς δεν έχουν μικρότερη νοσηρότητα και τελικά μας δίνει περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε, ότι η αύξηση των νοσηλειών σε άτομα μικρότερης ηλικίας οφείλεται στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Εμείς υπολογίζουμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης στην Ελλάδα είναι γύρω στο 60% μεγαλύτερος από τα κλασσικά στελέχη», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι θέλει προσοχή, γιατί δεν είναι απλώς θέμα ανόδου, αλλά ότι μπορεί να υπάρξει απότομη αύξηση, εάν γίνει γρήγορο άνοιγμα της κοινωνίας και αφήσεις τα μεταλλαγμένα στελέχη να διασπαρθούν και έτσι θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση όπως έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής επεσήμανε, ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο τοξικά από το κλασικό «αλλά όταν έχεις πιο πολύ μεταδοτικότητα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στο ίδιο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα στην υγεία είναι σοβαρότερα». Όπως είπε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο ίδιο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ασθενών για διασωλήνωση και δυστυχώς περισσότεροι θάνατοι.

Μάλιστα εξήγησε, ότι αν είχαμε ένα στέλεχος πιο παθογόνο, αλλά το ίδιο μεταδοτικό με το κλασικό, οι επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν μικρότερες από την περίπτωση που αντιμετωπίζουμε τώρα, δηλαδή που έχουμε στελέχη το ίδιο τοξικά, αλλά περισσότερο μεταδοτικά.


ΠΗΓΗ: newpost.gr