17 Δεκ 2020

Παίρνει θέση ο Π. Νίκας και αποδοκιμάζει δημόσια τον Σ. Μουρίκη στην κόντρα του με τα Επιμελητήρια


Με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας
προς τον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννη Παναρίτη παίρνει δημόσια θέση στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του συνεργάτη του διευθύνοντα συμβούλου της.. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ Σωτήρη Μουρίκη.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής:

 "κύριε Πρόεδρε, 

Σε σχέση με την επιστολή σας με αρ. πρωτ. 303444/2711/11-12-2020, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

1) Οι απόψεις της Περιφέρειας εκφράζονται από τον Περιφερειάρχη και τα θεσμικά όργανα της 

Περιφέρειας και μόνο. 

2) Τα Επιμελητήρια ως θεσμοί προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες Υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Η Περιφέρειας μας έχει επίγνωση της μεγάλης προσφοράς τους και γι' αυτό συνεργάζεται και ποικιλότροπα στηρίζει τον επιμελητηριακό θεσμό. 

Θερμά σας παρακαλώ να θεωρήσετε τις εκφρασθείσες απόψεις ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη σκέψη και την πρακτική της Περιφέρειας. 

Η Με Εκτίμηση,

 Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΝΙΚΑΣ 


Θυμίζουμε πως ο κ. Σωτήρης Μουρίκης στις πρόσφατες δηλώσεις του είχε απαξιώσει τον ρόλο του Επιμελητηριακού θεσμού , λέγοντας πως τα επιμελητήρια δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα , οι πρόεδροι πουλάνε μούρη και  καθρεφτάκια μιλώντας για προγράμματα τα οποία αν δεν ήθελε η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν θα υπήρχαν.Τα Επιμελητήρια είναι σαν γραφεία τεχνογνωσίας. κτλ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σάλο στα Επιμελητηριακά πράγματα της Πελοποννήσου και κατ επέκταστη στον επιχειρηματικό κόσμο γεγονός που οδήγησε του 5 προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη και ζητούσαν ευθέως να πάρει θέση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Έτσι ήλθε η απάντηση Νίκα, η οποία αποτελεί  δημόσια αποδοκιμασία στο πρόσωπο και στα λεγόμενα του Σωτήρη Μουρίκη. Επί της ουσίας ο Παναγιώτης Νίκας λέει πως τα επιμελητήρια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και η Περιφέρεια γνωρίζει την μεγάλη τους προσφορά.

Αλλά κυρίως διευκρινίζει πως "οι δηλώσεις και απόψεις Μουρίκη ουδεμία σχέση έχουν με την σκέψη και την πρακτική της Περιφέρειας."

Όταν διατυπώνεται αυτή η φράση, αντιλαμβάνεται κανεί,ς πως εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Νίκας έχει παραιτήσει τον συνεργάτη του.Διότι ο κ. Μουρίκης είναι διορισμένος συνεργάτης του Περιφερειαρχη. Και όταν τα λεχθέντα του δεν συνάδουν με τις σκέψεις και την πρακτική της Περιφέρειας έχουμε την αίσθηση πως κάπως έτσι "λύνονται οι συνεργασίες." 

Κατόπιν αυτών ερώτημα επίσης διατυπώνεται για τον ρόλο που επιθυμεί ο ίδιος να παίξει στα Επιμελητηριακά πράγματα της Κορινθίας. Διότι εάν επρόκειτο για μια ατυχή στιγμή θα μπορούσε να διτυπωθεί και ένα "συγγνώμη λάθος".Αλλά ως φαίνεται οι απόψεις που εκφράστηκαν αποτελούν πεποίθηση του κ Μουρίκη , επομένως πώς θα κληθεί να εκπροσωπήσει τους επιχειρηματίες του νομού, όταν ο ίδιος δεν πιστεύει στον ρόλο του Επιμελητηριακού θεσμού; 

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δικαιώνει τον Παναγιώτη Πιτσάκη, ο οποίος αποδεικνύει πως και στους κόλπους των Επιμελητηρίων έχει σημαίνουσα θέση, αφού όλοι οι συναδελφοί του ενώθηκαν στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και η τελευταία κίνηση του Περιφερειάρχη , η οποία ενδεχομένως να έγινε και εσπευσμένα λόγω του προσεχούς Περιφερειακού συμβουλίου όπου γνώριζε καλά πως θα ετίθετο το ερώτημα , να αδειάσει επί της ουσίας τον συνεργάτη του, αποτελεί μεγάλη πολιτική του νίκη