Νικόλ Λειβαδάρη
Το δεύτερο lockdown δεν θα έχει καμία σχέση με το πρώτο. Υγειονομικά θα είναι σκληρό, κοινωνικά θα είναι δύσβατο, και πολιτικά θα είναι συγκρουσιακό.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, ότι η ανοχή της περασμένης άνοιξης δεν θα υπάρξει αυτή την φορά. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και δύσπιστοι. Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών τους προηγούμενους οκτώ μήνες, τα κενά και οι αντιφάσεις έχουν προκαλέσει ρήγμα εμπιστοσύνης. Και η χθεσινή έφοδος στις εξόδους και τους δρόμους της Αθήνας, με 2.500 και 3.000 κρούσματα την ημέρα, δείχνει, πως η πειθαρχία στον εγκλεισμό δεν θα είναι δεδομένη.
To Mαξίμου έχει επιλέξει, να απαντήσει σ’ αυτήν την πραγματικότητα, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, δια του νόμου και του φόβου.
Ως προς το πρώτο, η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά ότι τα πρόστιμα για τις «μη δικαιολογημένες μετακινήσεις» διπλασιάζονται (στα 300 από τα 150 ευρώ) ήταν το πρώτο μήνυμα.
Η παράλληλη ανακοίνωση Χαρδαλιά-Χρυσοχοϊδη ότι «απαγορεύεται η πορεία του Πολυτεχνείου» ήταν το δεύτερο. Το συγκεκριμένο, δε, αποτελεί και πρόσκληση-πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν σπεύδει να τοποθετηθεί. «Εδώ, είναι 7 Νοέμβρη και δεν ξέρουμε, εάν την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ΜΕΘ , θα συζητήσουμε τι θα γίνει στις 17;», ήταν το σχόλιο χθες το βράδυ από πηγές της Κουμουνδούρου, με την εύγλωττη προσθήκη: «Ό,τι και όταν πρέπει να πούμε, θα το πούμε. Με προσοχή και με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».
Ως προς το δεύτερο, τον φόβο, η προειδοποίηση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για «δραματική αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες» ήταν ενδεικτική.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και αναλύουν οι επιδημιολόγοι, προϊδεάζουν για δύσκολες στιγμές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σταθεροποίηση της κατάστασης, τόσο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα όσο και τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, δεν αναμένεται, πριν περάσουν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες. Και ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν, ότι το lockdown όντως θα μπορεί να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είπε, ότι για να λήξει η καραντίνα πρέπει να επιστρέψουμε στο επίπεδο στο οποίο βρισκόμασταν στις αρχές Οκτωβρίου (δηλαδή στα 400 με 450 κρούσματα ημερησίως). Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης έβαλε ως όριο τα 500 κρούσματα και για να επιτευχθεί αυτό, έδειξε ως πιθανό ορίζοντα ακόμη και τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτή η επιδημιολογική καμπύλη, όπως και οι αντοχές του συστήματος Υγείας θα καθορίσουν και το μέτρο της πόλωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ήδη καθαρά από χθες το δικό του πλαίσιο – ένα πλαίσιο σκληρής και «χρήσιμης» αντιπολίτευσης.
Καταλόγισε βαριές και συγκεκριμένες ευθύνες στην κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown, αποδόμησε το αφήγημα της «καλύτερης επίδοσης» στην Ευρώπη ως προς τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ τα ερωτήματα του Ανδρέα Ξανθού για την μη ενίσχυση του ΕΣΥ εξέθεσαν τον υπουργό Υγείας.
Παραπλεύρως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και ατζέντα συναίνεσης: Με Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την διαχείριση της κρίσης, με υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και με πάγωμα νομοθετημάτων που πλήττουν την κοινωνία εν μέσω πανδημίας, όπως ο πτωχευτικός κώδικας.
Προφανώς, τίποτα από αυτά δεν θα γίνει δεκτό. Η κυβέρνηση θα ζητά μεν συναίνεση στην κρίση, αλλά θα επιμείνει στην γραμμή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διχάζει αντί να ενώνει». Οπότε, το πρώτο ραντεβού της σύγκρουσης δίνεται την Πέμπτη στην Βουλή, στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία…