26 Νοε 2020

e-αποδείξεις: Μπόνους για αποδείξεις αγορών


Ειδικό μπόνους στους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξει
ς από κλάδους επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ, καθώς και πυκνούς.. ελέγχους στους φορολογούμενους, προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο μελετούν ήδη από πέρυσι τα μέτρα αυτά.

Το γεγονός ότι τώρα το προτείνει και επίσημα η Επιτροπή Πισσαρίδη, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ενθαρρύνονται, να τα εφαρμόσουν. Η Επιτροπή προτείνει τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς παρά το «μπουμ» που έγινε από το 2015, το ποσοστό της συμμετοχής του στο σύνολο των πληρωμών, είναι χαμηλότερο, σε σχέση με το μέσο όρο στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει, όμως προτείνει και ειδικά μέτρα ώστε, να υποχρεωθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες να εκδίδουν αποδείξεις και να καταβάλουν τον ΦΠΑ και φυσικά να φορολογούνται για το πραγματικό ύψος των εισοδημάτων τους.

Είναι ενδεικτικό, ότι πέρυσι, το 56,8% των ελευθέρων επαγγελματιών, δήλωσε και φορολογήθηκε  εισόδημα έως 5.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους κλάδους, η Επιτροπή Πισσαρίδη, παρατηρεί ότι «το ισχύον πλαίσιο μπορεί να ενισχυθεί εάν τα κίνητρα γίνουν θετικά (δηλαδή, μέσω επιβράβευσης όσων συναλλάσσονται με διαφανείς πληρωμές) και στοχευμένα (δηλαδή, σε επαγγέλματα και αγορές όπου υπάρχει καταρχήν υψηλότερη φοροδιαφυγή)».

Τα θετικά αυτά κίνητρα, εφόσον είναι αρκετά ισχυρά και συστηματικά, μπορεί να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα ώστε να πληρώνουν σταδιακά περισσότερους φόρους τμήματα της οικονομίας που σήμερα πληρώνουν ελάχιστους αν και υπάρχουν υψηλά πραγματικά εισοδήματα».

Η θετική επίδραση στην ενίσχυση των εσόδων αφορά κυρίως τον ΦΠΑ αλλά και τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος και, σε μικρότερο βαθμό, τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ταυτόχρονα, οι σχετικοί (εκ των υστέρων, δειγματοληπτικοί) έλεγχοι στους φορολογούμενους θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί».