10 Νοε 2020

Η σύγκρουση της ατομικής και της πολιτικής ευθύνης


Της Νικόλ Λειβαδάρη 

Στο επικοινωνιακό σκέλος, το εμβόλιο της Pfizer και το (νέο) φάλτσο Πολάκη είναι από χθες τα νέα όπλα της κυβέρνησης στην επιχείρηση υπέρβασης των..

αδιεξόδων του lockdown. Στο επιχειρησιακό σκέλος, η αντοχή των νοσοκομείων δοκιμάζεται πριν έρθει η κορύφωση της πανδημίας που προβλέπουν οι ειδικοί, 8 στις 10 ΜΕΘ της χώρας έχουν ήδη γεμίσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ και, κατά τις πληροφορίες, στο Μαξίμου συζητείται plan B για παράταση των περιοριστικών μέτρων ακόμη κι έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να αντιμετωπιστεί με απλή διαχείριση προσδοκιών και ελπίδας. Και το βέβαιο είναι πως το σκληρό αυτό διάστημα –σκληρό υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά – θα περάσει μέσα από την σύγκρουση της ατομικής και της πολιτικής ευθύνης. Με την μεν πρώτη να παραμένει το βασικό εργαλείο της κυβερνητική τακτικής, την δε δεύτερη να αναδεικνύεται μέσα από την αντεπίθεση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από κυβερνητικής πλευράς, το μήνυμα έστειλε πρώτος χθες ο Στέλιος Πέτρας λέγοντας ότι «η ατομική ευθύνη θα είναι καθοριστική» για να μην παραταθεί το lockdown των τριών εβδομάδων, και ακολούθησε ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποιώντας με αυστηρότερους περιορισμούς εάν οι πολίτες – και πάλι – δεν πειθαρχήσουν.

Πίσω από το προληπτικό blame game οι πληροφορίες λένε πως η επιτροπή Τσιόδρα έχει διαμηνύσει ότι η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα ενταθεί το επόμενο δεκαήμερο και πως το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία παραμένει άκρως αρνητικό. Και ως εκ τούτων κάθε συζήτηση για το μέλλον και την διάρκεια των περιορισμών κρίνεται απαγορευτική πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει την πλήρη, πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, λέει ότι μπήκαμε στο lockdοwn που καταστρέφει την οικονομία επειδή επί 8 μήνες δεν έγινε τίποτα για να θωρακιστεί το ΕΣΥ, και θέτει ως έσχατη ατζέντα συναίνεσης το σχέδιο υπέρβασης που έχει ήδη καταθέσει: Σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και της νέας εργατικής νομοθεσίας.

«Εάν ο πρωθυπουργός το απορρίψει, θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της κοινωνικής συνοχής το επόμενο εξάμηνο», είπε χθες το βράδυ στο Star, οριοθετώντας και το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται στην Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υγειονομικές εξελίξεις. 


Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την πρόταση, όπως είναι δεδομένο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε τροχιά σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής.


Ένα πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, εδώ, είναι ότι ορισμένοι στο κόμμα του δεν τον βοηθούν σ’ αυτήν την καμπή. Το χθεσινό επεισόδιο, με ατομική ευθύνη Πολάκη, ήταν αυτογκόλ στην ίδια την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αντιπολιτεύεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη για να καταγγείλει την ανευθυνότητα της κυβέρνησης ως προς την δημόσια υγεία, και βρέθηκε να απολογείται για την φωτογράφηση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας σε σύναξη για γεύμα εν μέσω καθολικού lockdown. Το γεγονός ότι τον κάλυψε προκάλεσε δυσφορία στην Κουμουνδούρου και, δη, από όλες τις πλευρές – συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών.

Ένα δεύτερο ζήτημα, έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς και έξω από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής εμπλέκεται τα τελευταία 24ωρα σε σενάρια περί σχεδίων οικουμενικής κυβέρνησης, τύπου Παπαδήμου. Τα σενάρια δεν προέρχονται από ενεργά πολιτικά κέντρα, αλλά διοχετεύονται σε μέσα ενημέρωσης και ανακυκλώνονται. Δεν τεκμαίρονται και δεν βασίζονται πουθενά μεν, επιμένουν να κάνουν θόρυβο δε…