18 Νοε 2020

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναβίωση των ρυθμίσεων


Προκόπης Χατζηνικολάου

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, όσοι δεν κατάφεραν εξαιτίας της...

πανδημίας, να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προϋπόθεση είναι, να πληρωθεί η δόση του Νοεμβρίου, ενώ όσες δεν πληρώθηκαν, θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της, σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθέν για το εάν πρόκειται λόγω της νέας καραντίνας να μετατεθεί κατά ένα μήνα η πληρωμή της δόσης, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, απάντησε, ότι τεχνικά δεν μπορεί να γίνει. Σημείωσε, ότι πολλοί φορολογούμενοι περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας, για να πληρώσουν τη δόση του Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να δοθεί μία μικρή παράταση λίγων ημερών για να καταβληθεί η δόση που λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι για όσους δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και ενδεχομένως να υπάρξει νέα παρέμβαση επανένταξης για όσους πλήττονται και συγκεκριμένα για αυτούς που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισής τους, μπορούν να το πράξουν από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όσες έμειναν απλήρωτες θα καταβληθούν στο τέλος του κάθε προγράμματος. 

Για παράδειγμα, επιχείρηση που είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και δεν κατάφερε εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 χάνοντας τη ρύθμιση, μπορεί να επανενταχθεί σε αυτήν όταν ανοίξει η πλατφόρμα και να συνεχίσει να την αποπληρώνει κανονικά με πρώτη δόση αυτή του Νοεμβρίου. Οι δύο δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Η πάγια των 24 ή 48 δόσεων

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων, για να ενταχθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δεν έχει πληγεί από την πανδημία, ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Σημειώνεται, ότι σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ενώ σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και μη φορολογικές οφειλές. Για την ένταξη των φορολογουμένων στις 48 δόσεις εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια. 

Τα χρέη της καραντίνας

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα σε όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση να καταβάλλουν τις οφειλές τους (που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ενδεχομένως και της δεύτερης) προς την εφορία σε δόσεις. Η νέα ειδική ρύθμιση αφορά φόρους της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.


kathimerini.gr