Μαρίνα Αλεξανδρή
Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίαζε, από τηλεοράσεως, σχέδιο άρσης του lockdown και προδίκαζε...
«επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης» από το Σαββατοκύριακο.Χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίαζε από την μία πλευρά το κυβερνητικό σχέδιο διανομής του εμβολίου του κορονοϊού (που ακόμη δεν υπάρχει παγκοσμίως) και από την άλλη μετέφερε την αγωνία του Σωτήρη Τσιόδρα για την δραματική διασπορά του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη και την βόρεια Ελλάδα.
Χθες το βράδυ από το Μαξίμου έγινε γνωστό, ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εσπευσμένα έκτακτη σύσκεψη για σήμερα με τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά για νέα, πιο αυστηρά μέτρα στην βόρεια Ελλάδα.
Το έργο επαναλαμβάνεται, με όρους τραγωδίας, για μια ακόμη φορά: Η πανδημία, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, βγαίνει εκτός ελέγχου, οι ΜΕΘ φρακάρουν και το ΕΣΥ κλονίζεται και η κυβέρνηση τρέχει σπασμωδικά πίσω από τις εξελίξεις.
Το νέο σοκ ήρθε χθες, με τα στοιχεία που έδειξαν νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη (905) και μια ακόμη εκτίναξη στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ότι οι αναλύσεις των λυμάτων στην πόλη εξακολουθούν να δείχνουν αυξητική τάση (όχι εξίσου εκθετική με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σημαντική) της διασποράς του ιού.
Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, ο πολιτικός σχεδιασμός από την σταδιακή άρση του lockdown επέστρεψε σε νέους περιορισμούς: Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα άμεσα μέτρα που έχουν μπει στο τραπέζι, είναι οι αυστηρότεροι έλεγχοι στις μετακινήσεις ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες αλλά και στις εισόδους από τα χερσαία σύνορα. Εξετάζεται ακόμη και το σφράγισμα των συνόρων, γα να περιοριστεί η κινητικότητα, καθώς η έξαρση της διασποράς του ιού έρχεται, παρ’ ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη δύο εβδομάδες σε lockdown.
Η πρώτη εξήγηση που δίνεται επ’ αυτού από κυβερνητικές πηγές, με την επίκληση των στοιχείων των επιδημιολόγων, είναι ότι προκύπτει διασπορά του ιού από την κινητικότητα των εργατών γης, τόσο από νομό σε νομό, όσο και διασυνοριακά. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν χθες αυτή την κινητικότητα «υγειονομική βόμβα», ενώ ως πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για την βόρεια Ελλάδα έδειχναν και τον πιο ψυχρό καιρό, που φέρεται να ευνοεί τον ιό.
Από συνδικαλιστικές πηγές, όμως, όπως και από στελέχη της αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ένας άλλος παράγοντας («ίσως ο πιο επικίνδυνος», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά) υπερμετάδοσης του ιού, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όσο και στην υπόλοιπη χώρα: Οι κρυμμένες εστίες διασποράς σε εργασιακούς χώρους, κυρίως βιομηχανικούς, όπου τα κρούσματα είτε αποσιωπώνται, είτε δεν αναφέρονται καν.
Υπάρχουν καταγγελίες, και όχι μεμονωμένες, ότι σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και εργοστάσια όταν υπάρχει υποψία κρούσματος, η οδηγία είναι να γίνεται rapid test και όχι μοριακό τεστ. Κι αυτό, διότι, όταν υπάρχει θετικό rapid test, ο εργαζόμενος απλώς στέλνεται σε καραντίνα στο σπίτι του και η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί. Αντιθέτως, στο θετικό μοριακό τεστ πρέπει να υπάρξει επίσημη αναφορά και να κλείσει ολόκληρη η επιχείρηση ή μεγάλο τμήμα της ακολουθώντας διαδικασία απολύμανσης, ιχνηλάτησης και καραντίνας.
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες, ότι εργαζόμενοι με ύποπτα συμπτώματα συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς καν τεστ υπό τον φόβο της αναστολής σύμβασης, όπως υπάρχουν και καταγγελίες για πλήρη καταστρατήγηση των υποχρεωτικών ποσοστών τηλε-εργασίας.
Η εικόνα αυτή παραπέμπει στην Λομβαρδία της περασμένης άνοιξης. Τότε, οι εκατόμβες της πανδημίας δεν μπορούσαν να ανασχεθούν, καθώς, παρά το γενικό lockdown, οι μεγάλες βιομηχανίες έξω από το Μπέργκαμο και την Μπρέσια συνέχιζαν να λειτουργούν χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, κατ΄απαίτηση της Confindustria.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, την περασμένη εβδομάδα, είχε πει, ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ουδείς όμως γνωρίζει, πότε, με ποια κριτήρια και πως γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις και ποια μέτρα έχουν ληφθεί. Και στελέχη της αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν, ότι εδώ και σχεδόν δύο μήνες 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση, για το «ποιο είναι το πρόγραμμα ελέγχου που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ για την πρόληψη της διασποράς του ιού», αλλά απάντηση ακόμη δεν έχουν πάρει.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr