2 Νοε 2020

Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού ανοιχτού στο κοινό πραγματοποιεί η Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου

 


Ο Διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Κορίνθου,Γρηγόρης Καρπούζης, στηρίζοντας την προώθηση και προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού σε συνεργασία με το Διευθυντή, Νίκο Καμπά και τις Μαίες της Μαιευτικής Κλινικής ανακοινώνει.. την πραγματοποίηση Σεμιναρίου Μητρικού Θηλασμού, ανοιχτού στο κοινό, την Τετάρτη 4/11/2020 και ώρα 11.00-13.00 στην Αίθουσα Προετοιμασίας Γονεϊκότητας του  Ιατρείου Φυσικού Τοκετού Γ.Ν. Κορίνθου, 2ος όροφος.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι μια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και τη δράση για θέματα που σχετίζονται με το θηλασμό. Στην Ελλάδα ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού πραγματοποιείται  από 1 έως 7 Νοεμβρίου. Η φετινή εβδομάδα επικεντρώνεται στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στη μελλοντική υγεία του ενήλικα και στην επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε, προωθήσουμε και υποστηρίξουμε το θηλασμό για την υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη. Το σύνθημα της εκστρατείας για το 2020 είναι «Υποστηρίζουμε το θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη».

  Πρέπει να επισημανθεί ο ζωτικός ρόλος που έχει ο μητρικός θηλασμός στην υγεία και προστασία του βρέφους και της μητέρας ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες, σεισμοί, πολεμικές συγκρούσεις, πανδημίες, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, αλλά και οικογενειακές κρίσεις και οικονομικές αντιξοότητες.  Είναι ένας απαράμιλλος τρόπος παροχής ιδανικής τροφής των βρεφών και αποτελεί μοναδική βιολογική και συναισθηματική βάση για την υγεία του παιδιού και της μητέρας. Είναι ζωτικής σημασίας και παρέχει την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή του. Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παράγεται από τη μητέρα και περιέχει μεγάλη συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών (πολλαπλάσια σε σχέση με το ώριμο γάλα) ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά σε λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως το «πρώτο εμβόλιο».

  Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στον προγραμματισμό κάθε κυβέρνησης αλλά και κάθε οικογένειας είναι η οικονομία. Η προστασία, η προαγωγή και η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού είναι από τις καλύτερες επενδύσεις υγείας για το μέλλον της χώρας. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός οδηγεί σε μείωση του κόστους για τις οικογένειες, τις κοινότητες, το σύστημα υγείας. Τα οφέλη θα γίνονται αισθητά, όταν οι συνθήκες προάγουν την ικανότητα της μητέρας να θηλάσει. Η προγεννητική ενημέρωση, η προάσπιση του δικαιώματος του παιδιού να τραφεί με το γάλα της μητέρας του, η εκπαίδευση στο μαιευτήριο, η υποστήριξη από μέλη της οικογένειας, η φιλική κοινότητα, ο χώρος εργασίας, το νομικό πλαίσιο του θηλασμού με πολιτικές προστασίας συνιστούν παράγοντες επιτυχίας με αποτέλεσμα οι μητέρες να αισθάνονται μία θετική κοινωνία απέναντι στο δικαίωμά τους να θηλάσουν, μία κοινωνία που αναγνωρίζει, προστατεύει και θέτει σε προτεραιότητα το μητρικό θηλασμό.

  Ο μητρικός θηλασμός είναι το πιο οικολογικό σύστημα διατροφής στον κόσμο. Είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική. Δε δημιουργεί κατάλοιπα, δε καταστρέφει τις φυσικές πηγές, δε χρειάζεται μεταφορά και είναι ο πιο φυσικός και ασφαλής τρόπος διατροφής των νεογέννητων και των μικρών παιδιών. Είναι φυσική πηγή που συνεχώς ανανεώνεται και οι γυναίκες είναι οι αυτές που το παράγουν και διατηρούν τη ζωή. Αντίθετα η τεχνητή διατροφή έχει κόστος στον προϋπολογισμό της οικογένειας, χρειάζεται πηγές ενέργειας για ζεστό νερό, προετοιμασία και ρυπαίνει το περιβάλλον από τη χρήση των σκευασμάτων σκόνης γάλακτος.

  Ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής. Στάση ζωής των γονιών, της γυναίκας, της μητέρας. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι πολύ χαμηλά. Τόσο χαμηλά που αποτελούν ένα σημαντικό σύμπτωμα κοινωνικής παθολογίας που πρέπει να προβληματίσει τους φορείς υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Η εργασία με πλήρη ή μερική απασχόληση ή αυτοαπασχόληση δε μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στο θηλασμό. Γι’ αυτό κάθε μητέρα θα πρέπει να ενημερώνεται  για την ατομική της τράπεζα γάλακτος. Μπορεί να κάνει διάλλειμα θηλασμού στην εργασία και να συλλέγει το γάλα. Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270 Α) οι εργαζόμενες θηλάζουσες  μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους. Έτσι ακόμη και με την έναρξη της εργασίας υπάρχουν τρόποι συνδυασμού και των δύο χωρίς να θυσιάζεται ο ένας ρόλος για χάρη του άλλου. 

  Η μητέρα θα πρέπει να ενημερώνεται από τους επαγγελματίες υγείας για τους κινδύνους από τη χορήγηση τροποποιημένου γάλακτος αγελάδος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν επιπτώσεις από τη χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Το γάλα αγελάδος σε σκόνη δεν αποτελεί στείρο προϊόν. Βακτήρια έχουν βρεθεί ακόμα και σε κλειστές συσκευασίες σκόνης γάλακτος. Μπορεί να γίνει επιμόλυνση των προϊόντων αυτών και πολλαπλασιασμός των μικροβίων κατά την παρασκευή  και κατά τη φύλαξη τους. Στα τροποποιημένα γάλατα έχουν βρεθεί διάφορες χημικές ουσίες επιβλαβείς για τον οργανισμό (διοξίνες, δισφαινόλη Α, μελαμίνη κ.α.) τόσο στο ίδιο το γάλα, όσο και στις συσκευασίες του, στα μπουκάλια σίτισης, τις θηλές και αλλού. Κατά περιόδους γίνονται ανακλήσεις προϊόντων μετά από ελέγχους. Τα βρέφη που σιτίζονται με τροποποιημένο γάλα αγελάδος έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης τον  πρώτο χρόνο της ζωής τους, γιατί στερούνται ανοσολογικούς και αμυντικούς παράγοντες. Τα ΙgA αντισώματα που παράγει η μητέρα σε απάντηση των αντιγόνων του περιβάλλοντός της λείπουν από το τροποποιημένο γάλα. Οι κίνδυνοι από τη χρήση τροποποιημένου γάλακτος επεκτείνονται και στη μητέρα, στην οικογένεια, το σύστημα υγείας και το φυσικό περιβάλλον σε αντίθεση με το μητρικό γάλα που αποτελεί τη φιλικότερη τροφή για όλους.

   Σας ευχόμαστε να προσφέρετε στο παιδί σας το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, τον πιο έξυπνο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο που έχουμε για τη στήριξη υγιών, σωστά τρεφόμενων παιδιών αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Γεωργία Αγγέλαινα 

Μαία, Υπεύθυνη Μητρικού Θηλασμού Γ. Νοσοκομείου Κορίνθου