18 Σεπ 2020

Κορινθία: Ευεργέτης ο Ιανός! Ήταν μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε εικόνα τι μας περιμένει. Αιρετούς και πολίτες. - Tης Τζένης Σουκαρά

 

Δεν ξέρω αν δεν πέρασε ή αν περάσει και με τι ένταση ο Ιανός  αλλά, εδώ που τα λέμε,  ένα τέστ ετοιμότητας μας χρειαζόταν. Ένας φόβος τέτοιος σαν τον Ιανό κυκλώνα,έτσι όπως μας τον περιέγραφαν,  είναι ό,τι πρέπει για την κυβέρνηση,  για την κάθε κυβέρνηση, για να αντιληφθεί την μικρότητά της...

και να καταλάβει πως πρέπει να γρηγορήσει σε θέματα τεράστια και ουσιώδη που παραδοσιακά τα θεωρεί υποδιαίστερα.. 

Όπως οι αναδασώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Τους Νόμους που να τιμωρούνται οι αυθαιρετες οικοδομές και τα μπαζώματα στα ρέματα.

Για να αντιληφθεί επιτέλους  η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, πως όταν μια περιοχή πνίγεται πρέπει άμεσα να δράσεις, αν δεν το κάνεις, όπως παραδοσιακά έτσι πράττεις, θα πνιγείς αργά ή γρήγορα και θα θρηνήσεις και ανθρώπινες ζωές. 

Αυτό το κακό που παραλίγο να μας χτυπήσει μανιασμένα -ο Ιανός- μας έκανε και τρέχαμε.

Εν προκειμένω η αυτοδιοίκηση που άνοιγε αύλακες νυχθημερόν, ξεβούλωνε φρεάτια, και καθάριζε ρέμματα, γνωρίζοντας πως αυτά είναι κινήσεις καθημερινότητας για κακοκαιρίες που συνηθίζονται ..Αν ξεφύγουμε από το μέσο όρο, τότε τίποτα από τις "πρώτες βοήθειες" δεν μας σώνει. 

Και επειδή τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτών των φαινομένων αυξάνεται δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συλλογιστεί ένας σώφρων πολιτικός, υπηρεσιακός υπαλληλος υπουργείου, δήμαρχος περιοχής από το να απαιτήσει και να υλοποιήσει τα αυτονόητα.

Το ότι η Κόρινθος πνίγηκε μια Κυριακή ενός Γενάρη του 1997 και ευτυχώς παρά το κακό δεν θρηνήσαμε θύματα γιατί ήταν  Κυριακή μεσημέρι, δεν συγκίνησε κανένα τότε και η πρωτεύουσα απέκτησε αντιπλημμυρικά μετά από μια δεκαετία και κάτι χρόνια επιπλέον. Από τότε έχει μεσολαβήσει πάνω από μια 20ετία αλλά δυστυχώς  οι ίδιες καταστάσεις μας ταλαιπωρούν και μας απειλούν. 

Το 2018 ο Ζορμπάς σάρωσε την Κορινθία ,έπνιξε το Βραχάτι,την Ευαγγελίστρια, το Κοκκώνι,η παραλιακή του Κιάτου πνίγηκε στη λάσπη και το Ξυλόκαστρο επίσης. 

Τα αντιπλημμυρικά  έργα ήταν το ζητούμενο και τώρα και τότε. 

Ο νέος αυτοκινητοδρομος με τις κακοτεχνίες των αντιπλημμυρικών του έργων έπνιξε στην κυριολεξία της περιοχές αυτές. 

Τίποτα απο όλα αυτά δεν διορθώθηκε , δεν έγινε. 

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν .

Πηγαινοέρχονται και οι δήμαρχοι προσπαθώντας να πείσουν για την αναγκαιότητα των έργων. Για την επανόρθωση των εγκληματικών λαθών. Στα ίδια είμαστε και σήμερα.Δεν ξέρω και αν κάποιος τους ακούει.Αλλάζουν κυβερνήσεις,υπουργοί προγράμματα και στελέχη με τέτοια ευκολία.  

Που σε ξαναβρίσκουν  μια ανάσα πριν από μια κακοκαιρία. 

Στο ίδιο έργο θεατές. 

Πριν τον Ιανό να συζητάς για τα καμμένα στα Αθίκια.

Για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν και για τα άλλα τα εγκληματικά που δεν διορθώθηκαν.

Εξαιρετικά υποτιμημένοι από μια πολιτεία που δεν δίνει επί της ουσίας, δεκάρα για τη ζωή μας ..

Ευεργέτης ο Ιανός!

Ήταν μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε εικόνα τι μας περιμένει. Αιρετούς και πολίτες.