28 Σεπ 2020

Αλέξης Τσίπρας / Κυβέρνηση - τοκογλύφος, δίνει χρήματα στα ΜΜΕ και εισπράττει προπαγάνδα


Στο στόχαστρό του η κυβερνητική ολιγωρία στη διαχείριση των καταστροφών του «Ιανού», αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ως ευκαιρία.

«Η πολιτική σας είναι βαθύτατα προκλητική για τους πολίτες και επικίνδυνη για τη δημοκρατία»


επεσήμανε ο ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των πληγέντων από τον «Ιανό» αλλά και τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμφανίζεστε σαν τον τοκογλύφο, σε μια περίοδο που τα κανάλια όντως αντιμετωπίζουν όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προβλήματα.

Να τους δώσετε λεφτά για να τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική.

Την ώρα που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών και εσείς δεν έχετε δώσει ένα ευρώ να ενισχύσετε τα δημόσια νοσοκομεία, να ενισχύεστε με εκπαιδευτικούς τα δημόσια σχολεία, να ενισχύσετε τις δημόσιες συγκοινωνίες».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση σημείωσε σε έντονο ύφος: «Τι κάνετε; Δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια για να συνεχίσουν να σας λιβανίζουν»

Παράλληλα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να μην πάρουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ από τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μην τα πάρετε αυτά τα χρήματα Δώστε τα λεφτά αυτά στο ΕΣΥ. Δώστε τα τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Δε θα σας σώσουν 2 εκατομμύρια. Μη γίνεστε συνένοχοι μιας κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει τη χώρα στο πεδίο της ενημέρωσης, σε Ουγγαρία του Όρμπαν. Είναι σημαντικότερο ζήτημα η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία από ορισμένες χιλιάδες ευρώ».


Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Ενδεχομένως να μη ζητούσα σήμερα να λάβω τον λόγο, αν δεν πίστευα ότι αυτό που κάνετε είναι -και το κάνετε συστηματικά- βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Την ώρα που η οικονομία καταρρέει, την ώρα που η πανδημία κατά κοινή ομολογία έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, την ώρα που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, την ώρα που η ανασφάλεια κυριεύει την πλειοψηφία των Ελλήνων και των νοικοκυριών και εσείς δεν έχετε εντωμεταξύ δώσει ούτε ένα ευρώ για να ενισχύσετε τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, για να ενισχύσετε τα δημόσια σχολεία με περισσότερους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα είκοσι πέντε-είκοσι πέντε έως είκοσι επτά στις τάξεις, την ώρα που δεν έχετε ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και στοιβάζονται οι πολίτες, ενώ τους κουνάτε το δάχτυλο να είναι προσεκτικοί και να κρατάνε αποστάσεις, τι κάνετε; Δίνετε κι άλλα λεφτά, κι άλλα χρήματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάλι χωρίς όρους, πάλι χωρίς κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει εδώ μια φάμπρικα, προφανώς γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας. Και εφόσον δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την πραγματικότητα, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα Μέσα Ενημέρωσης να αποκρύπτουν την πραγματικότητα.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Σπεύδετε να δώσετε σήμερα επιπλέον 2 εκατομμύρια στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι βάσει νόμου υποχρεούνται να προβάλλουν δωρεάν τέτοιου είδους μηνύματα. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Εμφανίζεστε σαν τον τοκογλύφο σε μια περίοδο που τα κανάλια όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, να τους δίνετε χρήματα, έχοντας προφανώς την αίσθηση ή επιδιώκοντας να σας τα ανταποδώσουν σε προπαγάνδα, σε αποσιώπηση, σε συκοφάντηση όσων σας ασκούν κριτική. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι τα αντανακλαστικά σας είναι εξαιρετικά. Πόσο άμεσα σπεύδετε τώρα, τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών για την ανικανότητα –κι εσείς, κύριε Τσιάρα, την ξέρετε καλά την οργή, στον τόπο σας την είδατε- τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητά σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Αλλά προφανώς -κι εκεί είναι το πρόβλημα- δεν δείχνετε τα ίδια αντανακλαστικά στα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων. Επισκέφθηκα την πόλη σας, κύριε Τσιάρα, την Καρδίτσα, την προηγούμενη Δευτέρα. Θα ήμουν εκεί το Σάββατο αν δεν ήταν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήταν εκεί αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για τέσσερις μέρες, μέχρι να βρεθώ εγώ στην οδό Κουμουνδούρου και να συνομιλήσω με καταστηματάρχες σε απόγνωση, για τέσσερις μέρες, όχι μόνο δεν είχε πάει κλιμάκιο κυβερνητικό, όχι μόνο δεν είχε πατήσει το πόδι του εκεί υπουργός -δεν λέω για τον πρωθυπουργό-ούτε καν η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος, δεν βρέθηκε δίπλα τους, να τους χτυπήσει την πλάτη, να τους πει «Εδώ είμαστε». Κρυμμένοι, κι ο δήμαρχος, και η περιφερειακή αρχή, κι ο περιφερειάρχης, και οι αντιπεριφερειάρχες. Και πέρασε τώρα μια ολόκληρη εβδομάδα από το πέρασμα του «Ιανού» και υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ακόμη. Η Καρδίτσα όλη πνίγηκε και ο κ. Μητσοτάκης πήγε την Τρίτη, μετά από έξι μέρες, και πήγε σαν κλέφτης. Και, εντάξει, πήγε με τον τρόπο που πήγε. Αλλά, προσέξτε. Τους υπαίτιους της καταστροφής τους έκρυψε κάτω από τις γενναίες φτερούγες του. Και αναφέρομαι στον, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, περιφερειάρχη Θεσσαλίας όσο και στον δήμαρχο της Καρδίτσας σήμερα και πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας. Διότι όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έμαθαν το ονοματεπώνυμο μιας περιφερειάρχη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Για οτιδήποτε συνέβαινε στην Αττική -στις άλλες περιφέρειες δεν το αναδείκνυαν-  έφταιγε η περιφερειάρχης. Το όνομα του κ. Αγοραστού δεν θα το μάθουμε ποτέ ούτε το όνομα του δήμαρχου σήμερα. Διότι οι ευθύνες οι διαχρονικές, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι του ενός χρόνου, είναι ευθύνες τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, δέκα μέρες μετά-ας αφήσουμε τις ευθύνες για το τι έγινε, ας δούμε πώς ανταποκριθήκατε-και οι υποδομές συνεχίζουν να είναι κατεστραμμένες, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ρυθμό χελώνας και είναι ακόμα αποκλεισμένα χωριά και κάτοικοι στον ορεινό όγκο των Αγράφων. Γέφυρες και οδικό δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς είναι και θα είναι για καιρό αδύνατη ή στην καλύτερη περίπτωση προβληματική. Και το ερώτημα που θέσαμε -διότι κι εμείς διαχειριστήκαμε δυσκολίες με φυσικές καταστροφές και υποστήκαμε και την κριτική και για λάθη, και για αδυναμίες, και για παραλείψεις- αλλά στις καταστροφές αυτές, την επόμενη μέρα, βρισκόταν εκεί κλιμάκιο της παλιάς ΜΟΜΑ, του στρατού, και αποκαθιστούσε όσες επικοινωνίες, οδικά δίκτυα, μπορούσαν να αποκατασταθούν άμεσα, στην Κρήτη, στη Σκόπελο, παντού. Εσείς γιατί δεν το σκεφτήκατε αυτό; Δεν σας πέρασε από το μυαλό; Ή μήπως σας πέρασε από το μυαλό, αλλά σκεφτήκατε ότι αν αποκαταστήσουν αυτές τις ζημιές στο οδικό δίκτυο οι δυνάμεις και τα συνεργεία του ελληνικού στρατού, οι απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και προμηθευτές δεν θα μπορούν να γίνουν μετά; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει στον Δήμο της Καρδίτσας, στην πόλη της Καρδίτσας, για να μου πείτε αν είναι να αγανακτεί κανείς και να λέει «Ε, όχι!».Θα σας πω τώρα. Η εικόνα, δέκα μέρες μετά, εξακολουθεί να θυμίζει βιβλική καταστροφή. Τα καταστήματα εξακολουθούν να καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με κατεστραμμένα εμπορεύματα. Η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα. Από τις επτά χιλιάδες εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Καρδίτσας επιχειρήσεις, το 80% έχει καταστροφές, οι οποίες είναι ολικής φύσεως καταστροφές, είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι άνθρωποι είτε έχουν καταστροφές στο 60% έως 90% της εμπορικής τους περιουσίας. Κι εσείς ομιλείτε για την άμεση αποκατάσταση και επούλωση των πληγών με μια βοήθεια-κοροϊδία των 8.000 ευρώ, όταν οι ζημιές ξεπερνούν τις 50.000 έως 200.000 ευρώ. Γιατί δεν πάτε να τις καταγράψετε; Και μιλάμε για μία πόλη των σαράντα πέντε χιλιάδων κατοίκων, δεν μιλάμε για κάποιον οικισμό. Ως διά μαγείας, όμως, ουδείς μιλάει σήμερα για την Καρδίτσα, δέκα μέρες μετά. Την έχουμε ξεχάσει, δεν υπάρχει στον χάρτη. Όταν εγώ πήγα και συνάντησα τους πολίτες, μετά από την οργή τους -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- το πρώτο κύμα οργής ήταν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο κύμα οργής ήταν στα μέσα ενημέρωσης. Ξέρετε τι μου λέγανε; «Εμείς εδώ δεν είμαστε Ελλάδα; Μόνο η Μάνδρα είναι Ελλάδα; Πού ήρθε ένας σταθμός να δείξει τι έχουμε πάθει εδώ, ένα κανάλι να δείξει τις πληγές μας, να τις μάθει το πανελλήνιο να κινητοποιηθεί και η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί;». Και βεβαίως όσο περνάει ο καιρός, θα πάρει η μπάλα προφανώς και τις κυβερνητικές επιλογές.

Θα μου πείτε: Και πόσα να δώσουμε; Και τι να δώσουμε; Και πώς να δώσουμε; Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο θέμα; Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληγεί από την πλημμύρα την καταστροφική, εν μέσω μιας περιόδου, όπου ήδη είχαν δει τις οικονομίες τους να μειώνονται εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, που στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 15,2%, κύριε Σταϊκούρα, και με βάση όσα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το τρίτο τρίμηνο θα είναι μεγαλύτερη από 15,2%-έτσι λέει- και εν μέσω μιας περιόδου που έχουμε δει όλοι ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου που εσείς δεν έχετε καμία δημοσιονομική υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν έχετε την υποχρέωση πλεονάσματος 3,5%, όπως είχαμε εμείς όταν σε αντίστοιχες καταστροφές σκεφτόμασταν και το τελευταίο ευρώ, ούτε έχετε καμία αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Ίσα-ίσα, έχετε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλους τους αξιωματούχους που παλαιότερα με το σταγονόμετρο παρατηρούσαν τι σπαταλάμε-τι ξοδεύουμε, γιατί δεν σπαταλούσαμε- να σας λένε «heavy spending, σπαταλήστε χρήματα για να σώσετε την κοινωνία και την οικονομία». Και έρχεστε σε αυτούς τους ανθρώπους και τους λέτε «πάρτε 8.000 ευρώ» σε ζημιές που, επαναλαμβάνω, είναι ανυπολόγιστες. Τα ίδια κάνετε και στον Κάμπο, στους αγρότες. Και όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και στη Λαμία και σε άλλες περιοχές.

Μόλις πριν από λίγο, όμως, και γι’ αυτό έλεγα ότι θα εκπλαγείτε και ενδεχομένως και εσείς θα αναφωνήσετε, «έ, όχι!», πληροφορήθηκα ότι δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής στους πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας. Αναρωτιέμαι, κύριε Τσιάρα, γιατί σας αφορά…

Κύριε Τσιάρα, είναι συγκεκριμένες καταγγελίες. Να επιβλέψετε εάν εφαρμόζεται ή όχι η αναστολή, για την οποία μας είπατε πριν από λίγο, και να επιβλέψετε –εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς είστε κυβέρνηση- εάν είναι αληθείς ή όχι αυτές οι καταγγελίες. Διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ότι ξαφνικά τρελάθηκαν, δεν βγήκαν ξαφνικά να λένε πράγματα τα οποία δεν συμβαίνουν, προφανώς και συνέβησαν αυτά που σας λέω. Δικαστικοί επιμελητές να επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής σε πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας. Και το ερώτημα είναι: Πόσο δύσκολο ήταν να δείξετε ταχύτητα σ’ αυτό το ζήτημα της αναστολής των υποχρεώσεων αυτών των ανθρώπων απέναντι σε κάθε οφειλέτη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα; Πώς είναι δυνατόν τα αντανακλαστικά σας, τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού και των υπουργών να είναι τόσο άμεσα όταν πρόκειται για την απαλλαγή μεγαλοοφειλετών σε τράπεζες και στο δημόσιο, που είναι ιδιοκτήτες καζίνο όμως, αλλά όχι μικροεπαγγελματίες στην Καρδίτσα και όταν πρόκειται για μικρούς επιχειρηματίες ή μεσαίους, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, να μην έχετε αντανακλαστικά; Αυτό είναι το ερώτημα που σας θέτω. Πράγματι, εκεί πρέπει να αναφωνήσουμε όλοι μαζί: Ε, όχι, λοιπόν!

Και ξέρετε κάτι; Θα λογοδοτήσετε γι’ αυτά, για την υποκρισία, αλλά και για την αναισθησία σας απέναντι στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στη διαχείριση της πανδημίας υπάρχει ο ίδιος κυνισμός και η ίδια αδιαφορία. Βγήκε προχθές ο κ. Μητσοτάκης να κάνει ένα διάγγελμα απέναντι στον ελληνικό λαό, λίγο πριν ο ίδιος φύγει για τριήμερο στο εξοχικό του στην Τήνο, για να μας πει ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα φταίτε εσείς, οι πολίτες όλοι, ο ίδιος δεν θα έχει καμία ευθύνη. Η ευθύνη του ήταν μόνο όταν τράβηξε το χειρόφρενο, την ώρα όμως που το ίδιο έπρατταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Τώρα, που επτά μήνες έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανοχύρωτο, που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, για να κάνει το χατίρι της TUI και των άλλων μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, τώρα που έχει αφήσει τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν τεστ για κορωνοϊό, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη. Ευθύνη έχουν μόνο οι πολίτες.

Ξέρετε πώς λέγεται αυτό; Αυτό λέγεται ανευθυνότητα. Αυτό που κάνετε είναι από τη μία ανευθυνότητα και από την άλλη συκοφάντηση. Συκοφάντηση των πολιτών. Ανευθυνότητα, γιατί συνεχίζετε, επαναλαμβάνω, να μην κάνετε τα αυτονόητα. Δεν δίνετε χρήματα για τη δημόσια υγεία. Έχουμε αυτήν τη στιγμή 5% λιγότερους μόνιμους και έκτακτους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ό,τι είχαμε έναν χρόνο πριν και έχουμε κρίση πανδημίας. Δεν προχωράτε σε ουσιαστικές, σε μόνιμες προσλήψεις, ούτε σε μία και σε έκτακτο προσωπικό που είναι προφανώς ανεπαρκές για να καλύψει το πρόβλημα. Έχουμε, όπως σας είπα και πιο πριν, 20.000 λιγότερους αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία και στοιβάζονται τα παιδιά ανά 25 ή 27 στις τάξεις, ενώ το βράδυ τα ίδια παιδιά μπορεί να κληθούν να διαλυθούν ησύχως -και σωστά- εάν είναι εννιά στην πλατεία. Στην πλατεία δεν μπορούν να είναι δέκα, στις αίθουσες μπορούν να είναι είκοσι επτά. Επίσης, δεν έχετε κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πείτε μου κάτι τώρα. Θα σας κόστιζε, θα κόστιζε τόσο πολύ στον δημόσιο προϋπολογισμό, κύριε Σταϊκούρα, να νομοθετήσετε τη συνταγογράφηση του τεστ του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες δωρεάν και να το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στην τιμή που πραγματικά κοστίζει; Το κόστος του είναι 20 με 25 ευρώ και καλούνται πολίτες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εργαστήρια να το πληρώνουν 120 ή 130 ευρώ. Πόσο θα κόστιζε αυτό;

Να μας πείτε εσείς πόσο κάνει, λοιπόν, που ξέρετε καλύτερα. Εμείς εκτιμούμε, έχουμε τη γνώση, την πληροφορία, ότι 20 με 25 ευρώ στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο. Εάν έχετε άλλη πληροφόρηση εσείς, να την πείτε. Γι’ αυτό κάνουμε διάλογο εδώ.

Πόσο θα στοίχιζε αυτό στο δημόσιο ταμείο; Προφανώς, λιγότερα απ’ αυτά που δίνετε στα κανάλια. Βέβαια, έτσι δεν θα έβγαζαν κέρδος οι διάφοροι γνωστοί και φίλοι. Δεν θα έβγαζαν κέρδος τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Εντάξει, έτσι είναι, αλλά να πούμε την αλήθεια, η κρίση ως ευκαιρία για κάποιους. Όπως και με τις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αυξήσατε στο διπλάσιο το κόστος του δημοσίου και θα δοθούν συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί την περίοδο της κρίσης να είναι το κέρδος στη σκέψη ορισμένων;

Δεν θα τα πω εγώ. Ας τα ψάξουν αυτοί που πρέπει να τα ψάξουν. Ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν, γιατί κερδίζουν και πώς γίνονται αναθέσεις. Δεν θα μπω σε αυτό, μπαίνω στη λογική. Η αντίληψή σας την ώρα της κρίσης, αντί να ενισχύσουμε την παρέμβαση του κράτους, το δημόσιο σύστημα υγείας, την έννοια του δημόσιου χώρου, να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας, εσείς και πάλι σκέφτεστε το κέρδος κάποιων ιδιωτών.

Ευλόγως, λοιπόν, αναρωτιέται ο μέσος πολίτης και λέει: Για κάποιους λεφτά υπάρχουν, για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τους κλινικάρχες, αλλά για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν λεφτά, για τους επαγγελματίες στην Καρδίτσα, για τους αγρότες που βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται.

Ανευθυνότητα, λοιπόν, έλλειψη αίσθησης ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, και συκοφάντηση και αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί έχετε βρει τώρα ποιος είναι ο φταίχτης για τα πάντα. Είναι οι πολίτες που δεν υπακούν και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, αυτοί οι απείθαρχοι που διασπείρουν τον ιό γιατί δεν πέφτουν νωρίς για ύπνο, αυτοί που αγωνίζονται στα σχολεία τους για να είναι ασφαλείς και για να έχουν ποιοτική μόρφωση και εσείς τους εξισώνετε σκοπίμως με τους συνωμοσιολόγους και λέτε ότι οι μαθητές διεκδικούν να μην φοράνε μάσκα και ότι το κίνημά τους είναι το κίνημα εναντίον της μάσκας ή το κίνημα της τυρόπιτας. Όσο τους συκοφαντείτε, όμως, τόσο θα φουντώνετε την αντίδραση που έρχεται από κάτω. Έτσι συμβαίνει, όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέτρα, άμεση δράση για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να βρίζετε τους νέους ανθρώπους και να κλείνετε τα περίπτερα.

Εντάξει, ας συγκρίνουν οι πολίτες, τι γίνεται αλλού και τι γίνεται εδώ. Έχετε μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε blame Game. Προφανώς, δεν το κάνετε τυχαία αυτό. Υπάρχει από πίσω μια λογική, ένα σχέδιο: Να στρέψετε το ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο άλλο. Οι μεγαλύτεροι να κατηγορούν τους νεότερους. Οι ντόπιοι να κατηγορούν τους πρόσφυγες και να επιτίθενται σε παιδάκια με μωρομάνες και ότι αυτοί θα μας φέρουν το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες να γίνονται τα πειραματόζωα της οικονομικής σας πολιτικής που διαλύει τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τη μεσαία τάξη. Δεν σας ενδιαφέρει όμως τίποτα από όλα αυτά.

Και επανέρχομαι όμως, για να κλείσω με το θέμα των επιπλέον 2 εκατομμυρίων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πάρτε το πίσω, κύριε υπουργέ. Κύριε Πέτσα, πάρτε το πίσω, γιατί είναι ντροπή για τη Δημοκρατία. Μην ευτελίζετε άλλο με αυτόν τον τρόπο τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Δεν θα σωθείτε από αυτό. Ό,τι και να κάνετε, η πραγματικότητα είναι τόσο πεισματάρα που δεν μπορεί να κρυφτεί.

Και απευθύνομαι και στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Μην τα πάρετε από τα χρήματα. Δώστε τα λεφτά αυτά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δώστε τα στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Δεν πρόκειται να σας σώσουν δύο εκατομμύρια ευρώ. Μη γίνεστε και εσείς συνένοχοι μιας κυβέρνησης που επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα στο πεδίο της ενημέρωσης σε Ουγγαρία του Όρμπαν. Είναι σημαντικότερο ζήτημα η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία από ορισμένες χιλιάδες ευρώ.

Πριν κατέβω, όμως, από αυτό το Βήμα, να μην παραλείψω, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να μην λέτε πια ότι είμαι σκληρός διαρκώς και αγενής μαζί σας, να συγχαρώ την κυβέρνηση σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, αμετάφραστο βέβαια, στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών και στο οποίο ανακοινωθέν, τόσο η Ελληνική, όσο και Αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική, όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών.

Ορίστε, κυρία Βούλτεψη, δικό σας.

Τώρα, που συμφωνούμε λοιπόν και το λέει με την υπογραφή της και η κυβέρνηση σας, κυρία Βούλτεψη και κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ότι είναι ιστορική αυτή η Συμφωνία, τι κρύβεστε λοιπόν; Τι φοβάστε; Φέρτε, τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες να ψηφίσετε ένας, ένας, μία, μία τις κυρώσεις των Συμφωνιών. Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς. Εκατόν πενήντα οκτώ συγγνώμες είναι. Δεν είναι και πολλές. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει.

Σας περιμένουμε να υπερψηφίζετε όλοι μαζί την ιστορική αυτή Συμφωνία. Εκατόν πενήντα οκτώ.