Mερική οριοθέτηση στα δυτικά της Κρήτης υπέγραψαν την Πέμπτη στο Κάϊρο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εν λόγω συμφωνία προβλέπει...
μειωμένη επήρεια, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, πως μία τόσο κρίσιμη απόφαση ελήφθη επί της ουσίας εν κρυπτώ, καθώς το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο έγινε αιφνιδιαστικά και η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε κρατηθεί μυστική, μέχρι που την αποκάλυψαν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ.
Σίγουρα, πάντως, όπως διαμηνύεται επίσημα, με την κίνηση αυτή, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι, να σπάσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, αυτό που υπογράφηκε στο Κάϊρο επιφέρει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πιθανότατα προβλέπει αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα. Η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν αναλογία 60% προς 40% υπέρ του, ενώ το 55% προς 45% ήταν η ελληνική αντιπρόταση.
Πληροφορίες, επίσης, κάνουν λόγο για μειωμένη επήρεια της Καρπάθου, της Κάσου και της Ρόδου.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η αποδοχή από την Αθήνα της μειωμένης επήρειας, δίνει πάτημα στην Άγκυρα για τις δικές της αξιώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση. Πάντως, πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών λένε, ότι «η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών», αφορά στο «δυτικό τμήμα των ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου» και στόχο έχει να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ντόμινο «γκριζαρίσματος»
Η περιορισμένη επήρεια των Διαπόντειων νήσων βορειοδυτικά της Κέρκυρας, που αποδέχθηκε η Αθήνα στη συμφωνία της με τη Ρώμη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως όλα δείχνουν, με την Αίγυπτο, όπου αφήνει εκτός τα «αμφισβητούμενα» για τις ΗΠΑ νερά της ΝΑ Μεσογείου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και συνεπώς ανοιχτό το μείζον θέμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Κρήτης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τη συνέχεια.
Σημειώνεται, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω Χάγης, είτε μέσω συμφωνίας, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, βάζει για τα καλά τη γειτονική χώρα στο ενεργειακό παιχνίδι της ΝΑ Μεσογείου και θα τη δικαιώνει μερικώς, αν όχι ολικώς, στις αιτιάσεις της για περιορισμένη έως καθόλου επήρεια του Καστελόριζου και μειωμένη επήρεια της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται, πως η Τουρκία, μέσω της έντασης που δημιούργησε στο Καστελόριζο, επιδίωξε και πέτυχε παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, που επί της ουσίας «γκρίζαραν» την περιοχή.
Ο χάρτης
Επί της παρούσης, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαρρέουν τον παρακάτω χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο, η μπλε γραμμή δείχνει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Αιγύπτου:
Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του Νίκου Κοτζιά σε ανάρτηση στο facebook: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε χώρες με τις οποίες έχει καλές σχέσεις, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει παραπέρα την όρεξη της Τουρκίας. Και τι να περιμένει κανείς, μετά από όσα βλέπουμε ότι θα κάνει κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, όταν υποχωρεί χωρίς πιέσεις;».
Οι επίσημες δηλώσεις
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα.
«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα, ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.
Επισήμανε, πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε, ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει καταλήξει, εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε, πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί, να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr