Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που ήταν απαραίτητη.
Όχι, δεν σας τα γυρίζω.
Δεν ήταν απαραίτητη, επειδή δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.
Ήταν απαραίτητη, επειδή στην παρούσα στιγμή, έχουμε αυτήν την κυβέρνηση, αυτό το κράτος, αυτές τις υποδομές και το 20-25% του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό.
Το να συζητάμε, τι θα έπρεπε να είχε γίνει, εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό: το να αναγνωρίσουμε την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη, να ξεφορτωθούμε αυτήν την κυβέρνηση, να επανιδρύσουμε το κράτος, να δημιουργήσουμε τις υποδομές που έχουμε ανάγκη και να απεξαρτητοποιήσουμε το ΑΕΠ από την “πρέζα” του τουρισμού.
Και μετά ξύπνησα, θα μου πείς.
Η ύπαρξη εναλλακτικών στους χειρισμούς της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κράτος, για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων.
Η ύφεση, που θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες, θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, στις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, θα είναι παραπάνω από αισθητή, θα είναι καταστροφική.
Άλλη μια δεκαετία χαμένη.
Αυτό σημαίνει, ότι, για να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα οι πολίτες της χώρας να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς επιπτώσεις μια τέτοιας κρίσης, σε συνδυασμό με τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα χρειαστούν μια γενναία αναδιανεμητική πολιτική.
Ο Ηλίας έγραψε ένα πολύ ωραίο κείμενο, αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, αλλά, όπως σωστά είπε, χρειάζεται θέληση, χρόνο, επιμονή και υπομονή. Πράγματα δυσεύρετα, που αφορούν το μέλλον, αν και θα συμφωνήσω μαζί του, ότι τα χρειαζόμαστε …χθές.
Δεν πίστευα ποτέ, ότι θα υποστήριζα την σύσταση ενός ισχυρού κράτους, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις ουτοπίες.
Στο παρόν, θα χρειαστεί μια αναδιανεμητική πολιτική με γνώμονα την άμεση στήριξη των μισθών από το κράτος, ώστε να μην εκτοξευθεί η ανεργία, την πλήρη κάλυψη των συντάξεων, την αναβολή πληρωμής φόρων των μικρο-μεσαίων, την στήριξη των επαγγελματιών και υπαλλήλων του τουρισμού (μέχρι να απεξαρτητοποιηθεί το ΑΕΠ από τον τουρισμό), δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα έργα και υποδομές και την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία.
Το Βασικό Εισόδημα, όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι τόσο αδιανόητο στο μυαλό του μέσου Έλληνα, που το πιο πιθανό είναι, να είμαστε οι τελευταίοι στον κόσμο που θα το εφαρμόσουν.
Καλά, για το μυαλό του μέσου πολιτικού δεν το συζητάω.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατορίας, είναι ανίκανη να προβεί στις απαραίτητες πολιτικές που χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες, διότι είναι ιδεολογικά αντίθετη με αυτές.
Δεν είναι δυνατόν, να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, να παίξει τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας, την στιγμή που υπέγραψε 5 μνημόνια για την αποδόμηση του πενιχρού που υπήρχε.
Οι θιασώτες του ελάχιστου κράτους και της παντοδυναμίας των αγορών (δηλαδή την ελευθερίας των πλουσίων να γίνονται πλουσιότεροι) είναι δέσμιοι της ιδεολογίας τους, του δόγματος της εξουσίας των πλουσίων.
Επομένως, ένα απαραίτητο πρώτο βήμα, είναι να τους ξεφορτωθούμε.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι μια κυβέρνηση ή μια κυβερνητική συμμαχία, που θα αυξήσει την φορολογία στον μεγάλο πλούτο και θα κυνηγήσει την φοροαποφυγή των πλουσίων.
Αρκεί να θυμόμαστε, ότι καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει αυτό από μόνη της, χωρίς τον κόσμο στους δρόμους να το απαιτήσει.
Πιτσιρίκο, δεν είναι δυνατόν η τελευταία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που αφορά τις 900.000 ευρώ και άνω, να φορολογείται με το πενιχρό 20.8%.
Οι 302 οικογένειες που ανήκουν στο τελευταίο και υψηλότερο κλιμάκιο των 900.000 ευρώ και άνω, δήλωσαν συνολικά οικογενειακά εισοδήματα 675 εκ. ευρώ και επιβαρύνθηκαν με συνολικό φόρο 140,2 εκ. ευρώ.
Αυτά, είναι από στοιχεία του κράτους, δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου.
Είναι ντροπή.
Μόλις 1.592 οικογένειες δήλωσαν εισόδημα από 340.000 έως και 900.000 ευρώ και πάνω.
Αυτές οι 1.592 πλούσιες οικογένειες, είχαν φορολογούμενο εισόδημα 1,32 δισ. ευρώ και επιβαρύνθηκαν με φόρο 333,2 εκ. ευρώ.
Δηλαδή με συντελεστή φόρου κατά μέσο όρο 25,2%.
Αν αυτές οι 1.592 οικογένειες, αντί για 25,2% φορολογούνταν με 57,7%, τότε θα πλήρωναν 431 εκ. ευρώ παραπάνω φόρο απ’ ότι πλήρωσαν.
Θα πλήρωναν, δηλαδή, παραπάνω τόσο φόρο, όσος ήταν ο συνολικός φόρος που πλήρωσαν τα 3,7 εκ. των οικογενειών που φορολογήθηκαν τεκμαρτά με εισόδημα από μηδέν 0 έως 10.000 ευρώ.
Και θα τους έμεναν και 560 εκ. ευρώ περίπου στην τσέπη.
Έτσι, θα μπορούσαν τα 3,7 εκ. των φτωχών οικογενειών να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο και να πληρώσουν ισόποσα οι 1.592 πλούσιες οικογένειες, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς από τα κρατικά ταμεία.
Αν νομίζετε, ότι το 57.7% είναι πολύ, στην Ολλανδία ο αντίστοιχος συντελεστής ήταν παλιότερα 72%, ενώ τώρα είναι στο 49.5%.
Και η Ολλανδία θεωρείται φορολογικός παράδεισος.
Είναι κοροϊδία.
Όπως προανέφερα σε άλλο κείμενο, αυτά τα ρεπτίλια (που πλουτίζουν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων) φρόντισαν να παρκάρουν 63 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.
Το 33.6% του ΑΕΠ της χώρας, είναι καταχωνιασμένο σε ιδιωτικές θυρίδες και ψεύτικες εταιρείες που απολαμβάνουν συντελεστή φορολογίας 0%.
Είναι αδύνατο, να επιτευχθεί η αναγκαία για τους Έλληνες αναδιανεμητική πολιτική τα επόμενα χρόνια, χωρίς να μπει το μαχαίρι στον πλούτο, τις περιουσίες και τα εισοδήματα αυτών των πλούσιων σακαφλιάδων.
Ή αυτοί ή εμείς. Εκεί έχει φτάσει το θέμα.
Τώρα, σε ότι αφορά το θέμα της διγλωσσίας της κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί τους πολίτες της για την χρεοκοπία της χώρας και για την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά παραδέχεται στα ξένα ΜΜΕ, ότι γνώριζε ότι τα κρούσματα θα αυξάνονταν, όχι από την ανευθυνότητα των πολιτών, αλλά από το άνοιγμα του τουρισμού, είναι ένα μείζον θέμα.
Η διγλωσσία της κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη.
Φανταστείτε μόνο, πώς λειτουργεί αυτή η διγλωσσία, όταν πρόκειται για κάποιο Γιούρογκρουπ, όταν πρόκειται για συνομιλίες με ξένους ηγέτες ή για την υπογραφή κάποιας συμφωνίας.
Φανταστείτε, τι λένε και τι συμφωνούν, στις αίθουσες όπου δεν κρατούνται πρακτικά και όπου οι συνομιλίες δεν καταγράφονται.
Φανταστείτε τι παπάτζες πουλάνε, όταν επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, έχοντας τα κρατικοδίαιτα ελληνικά ΜΜΕ να τις παίζουν κατ’ επανάληψη, μέχρι το ψέμα να γίνει η νέα αλήθεια.
Οι λίστες Πέτσα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Ήδη γίνεται λόγος για δεύτερη λίστα.
Ο πιτσιρίκος, σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είχε ξεπεράσει τα 170 μπάνια φέτος, οπότε μιας και δεν του έκατσε τελικά ο Μητσοτάκης, δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον κανένας λόγος να τον κρατάμε εκεί πάνω.
Πραγματικά, υπάρχει κάποιος νοήμων άνθρωπος εκεί έξω, που να θέλει να δει την συνέχεια της θητείας του;
Για να το κλείσω και να μην σας κουράζω άλλο, απλά να θυμίσω, ότι οι δίκες των νεο-Ναζί της Χρυσής Αυγής έρχονται πάλι στο προσκήνιο.
Ότι έχει απομείνει από το ρετάλι της δικαιοσύνης σε αυτήν τη χώρα, παίζεται κορώνα-γράμματα στις αποφάσεις που θα έρθουν σύντομα στην δημοσιότητα.
Προσωπικά, δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε να περιμένω απονομή δικαιοσύνης σε μια χώρα που χρεοκόπησε, αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει μπει κανείς στην φυλακή γι’ αυτό.
Για να έρθει η δικαιοσύνη στις αίθουσες των δικαστηρίων, πρέπει πρώτα να απαιτηθεί από τους πολίτες στους δρόμους. Λυπάμαι, αλλά το να μαζεύετε υπογραφές στα σόσιαλ, δεν αρκεί.
Γιατί στην ουσία του, το θέμα είναι, ότι μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, διαφάνεια και στοιχειώδης ανθρωπιά, είναι μια άρρωστη κοινωνία.
Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι, και ας το απαντήσει ο καθένας από μόνος του: για πόσο καιρό ακόμα θα προσποιούμαστε, ότι η εγχείρηση πέτυχε, όσο ο ασθενής κείτεται μπροστά μας νεκρός;
Από την πάλαι ποτέ όμορφη και ερωτική Θεσσαλονίκη, με αγάπη,
Κώστας
Υ.Γ. Μην χολοσκάτε, με το Αλτσχάιμερ που μας δέρνει, πάλι του χρόνου τα ίδια πράγματα θα συζητάμε.
Υ.Γ.2. ΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ
(Φίλε Κώστα, πρέπει να γίνουν αυτά που γράφεις. Όπως ξέρουμε, τι έπρεπε να γίνει μετά την χρεοκοπία της χώρας. Δεν έγινε τίποτα, οπότε δέκα χρόνια μετά την χρεοκοπία βρέθηκε πάλι στην κυβέρνηση το κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν κυβέρνηση και δυο χρόνια μετά την χρεοκοπία. Οι Έλληνες πολίτες τους έκαναν πάλι κυβέρνηση, όπως οι Έλληνες πολίτες ήταν, που ανέχτηκαν την αστεία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε, με αποκορύφωμα την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Κώστα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι πολίτες της. Δεν θέλουν. Και δεν μπορούν. Δεν μπορούν, μωρέ, οι άχαροι, δεν μπορούν. Είναι θλιβερό, αλλά έτσι είναι. Οι Έλληνες παίρνουν αυτό που ζητούν. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Φυσικά, και θα λέμε τα ίδια και σε δέκα χρόνια, αφού τώρα λέμε πάλι, αυτά που λέγαμε πριν από δέκα χρόνια. Οπότε, ας ηρεμήσουμε και ας το απολαύσουμε. Θα ξέρω, πως υπάρχει κάποια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία, όταν οι Έλληνες δεν θα γκρινιάζουν μόνο στα social media και δεν θα κάνουν διαδηλώσεις-παρελάσεις χωρίς κανένα νόημα και αποτέλεσμα, αλλά θα κάνουν στάση πληρωμών. Όσο για τον Μητσοτάκη, μπορεί φέτος να μη φτάσω τα 150 μπάνια αλλά από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός, ξαναβρήκα το κέφι μου. Να είσαι καλά, Κώστα. Την αγάπη μου.)
ΠΗΓΗ: pitsirikos.net