4 Αυγ 2020

Επιστροφή στο «σημείο μηδέν»


Απανωτά λάθη και σοβαρές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταλογίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει αναγάγει τη μάσκα σε άπαν και την ευθύνη των πολιτών στον καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά και τη χθεσινή  τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου και τα νέα, διορθωτικά, μέτρα που αποφάσισε, κάνουν λόγο για προχειρότητα, αλλά και ανευθυνότητα, για παλινωδίες και αντιφάσεις, για προτεραιότητα στην οικονομία του τουρισμού έναντι της δημόσιας υγείας, ελλείψει μάλιστα σχεδίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε (καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ) πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας», ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν, ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές και δεν πρέπει να αποδίδονται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Μάλιστα, όπως φάνηκε πριν δυο μέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80% από το 60%, που ήταν έως την Κυριακή, παρά την αντίθετη γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων όπως είχε αποκαλύψει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τρεις μέρες νωρίτερα κι ενώ ανακοίνωνε τη μη αύξηση της πληρότητας, παρά τις πιέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών.


Μια μέρα μετά, χθες, και μετά τις έντονες αντιδράσεις το Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφάσισε να επιβληθεί ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανησυχία των επιπτώσεων από τους συνωστισμούς στα πλοία.

Όπως «κυνικά» σχεδόν και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον Ant1, δήλωσε, ότι «η αύξηση της πληρότητας που ανακοινώθηκε ήταν επιβεβλημένη, για να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης για την τουριστική περίοδο, αλλά αυτό δεν συνιστά χαλάρωση μέτρων», όπως είπε, αφού «έχει δοθεί στους λιμενικούς εντολή για αύξηση των ελέγχων στη χρήση μάσκας, η οποία πρέπει να γίνει δεύτερη φύση μας».

Παραδοχή αποτυχίας διαχείρισης του χάους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το «τσουβάλιασμα» των επιβατών εν μέσω πανδημίας συνιστούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός χαρακτήρισε δικαιολογημένα και λογικά τα παράπονα «αρκετών πολιτών», παραδέχθηκε, ότι δεν έγινε ορθός υπολογισμός από το Υπουργείο και τις διοικήσεις των Οργανισμών στο θέμα των αδειών και δεν εκτιμήθηκε σωστά, πόσοι πολίτες έμειναν στην Αθήνα λόγω κορονοϊού.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

«Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, διασφαλίζοντάς το με ειδικά πρωτόκολλα και όρους, άνοιξαν τα πάντα όπως να 'ναι. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης. ..Έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν. Ας σταματήσουν, τουλάχιστον, να μας κουνάνε και το δάχτυλο», δήλωσε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάλογο ύφος και απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επισήμανε πως «Η ευθύνη σας κ. Μητσοτάκη είναι, να διατηρήσετε τους Έλληνες ασφαλείς. Όχι να κάνετε διαπιστώσεις για τα αυτονόητα. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η χώρα δεν αντέχει δεύτερο lock down. Έχετε μεγάλη ευθύνη για τη χαλαρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας. Τώρα τρέχετε με μπαλώματα να προλάβετε, όμως τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι κερδίσαμε τον Απρίλη».

Σκληρή και η στάση του ΚΚΕ, που ανέφερε από την πλευρά του, ότι «την ώρα που η κυβέρνηση πετσοκόβει τα μέτρα προστασίας στα πλοία, αυξάνοντας την πληρότητα για χάρη των εφοπλιστών, την ώρα που οι επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων και της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι επισκέπτες είναι σε πολλές περιπτώσεις απροστάτευτοι, πετάει ξανά το μπαλάκι στην “ατομική ευθύνη” του λαού. Η αύξηση, όμως, των κρουσμάτων και η όποια χαλαρότητα είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας, των παλινωδιών κι αντιφάσεων στα μέτρα προστασίας και κυρίως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα».

«Υπαρκτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων»

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι. Ενδεικτική η τοποθέτηση του Καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 τόνισε, πως «είναι πλέον υπαρκτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων», ζητώντας από την Πολιτεία «συνεκτικά και όχι αντιφατικά μέτρα» αλλά και «συνεπικουρία των οργανωμένων δομών της κοινωνίας», ώστε να εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα. 
Παράλληλα, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς «παρήλθε πολύς χρόνος, χωρίς να γίνουν πολλά από όσα έπρεπε να γίνουν», όπως «τα μεγάλα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρωτοβάθμια Υγεία, ώστε να μην συρρέουν όλοι στα νοσοκομεία» αλλά και η «ενίσχυση των νοσοκομείων».

Για μη αξιοποίηση των τριών αυτών μηνών ώστε να ενισχυθεί κατάλληλα το δημόσιο σύστημα υγείας, μιλούν και καταγγέλλουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.

Έχει επανειλημμένα επισημανθεί, πως η επιστροφή είναι πολύ δυσκολότερη στην εφαρμογή της από το lockdown και το «μένουμε σπίτι», καθώς απαιτεί σχέδιο και διαχείριση. 
Η έξαρση της νόσου στη χώρα, οι καθυστερημένες αντιδράσεις και το μπάχαλο στους κανόνες ανοίγματος της αγοράς, οι παλινωδίες στη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος, οι αντιφάσεις με τα τεστ που δεν έγιναν στην ώρα τους και ακόμη κανείς (ούτε το ίδιο το υπουργείο) δεν γνωρίζει πως διεξάγονται, η έλλειψη πραγματικής εικόνας για την εξάπλωση του ιού (όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί) απειλούν, ότι κατάφεραν οι πολίτες με τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες, που απαιτεί η δημόσια υγεία.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr