Νικόλ Λειβαδάρη
Την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τα εκλογικά σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε ένα βήμα, πριν ζητήσει ο ίδιος προσφυγή στις κάλπες – «δεν πάει άλλο, βάλτε τα δυνατά σας να μην διπλώσει ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης», ήταν το...
μήνυμά του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Και την ώρα που ο πρωθυπουργός ζητούσε, προσωπικά, την «αποπομπή Παππά», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαζε πολιτικό ανάχωμα στην «ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων»: «Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών», ήταν το δεύτερο μήνυμα της χθεσινής του ομιλίας.
Είτε ως αφορμή για αντεπίθεση συσπείρωσης, είτε ως πολιτική καμπή, η επέτειος του ενός χρόνου της κυβέρνησης έβαλε σε νέο γήπεδο την πολιτική αντιπαράθεση: Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τα εκλογικά διλήμματα και έδειξε σχέδιο διακυβέρνησης δια της «ομηρίας Τσίπρα», ο δε Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και διαμήνυσε, εντός και εκτός κόμματος, ότι είναι απόφασή του, να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την θέση άμυνας.
Την σφραγίδα στην κυβερνητική στρατηγική έβαλε η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Σκάϊ. Είπε, ότι θα ήταν «πολιτικά ανέντιμο, να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτω», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 2016 επιχείρησε να «χειραγωγήσει τα ΜΜΕ» και αυτό πρέπει να ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη, και ζήτησε την «αποπομπή του Νίκου Παππά» μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα παρ’ ότι, όπως είπε, «αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα».
Εν ολίγοις, εκλογές το φθινόπωρο δεν προκρίνονται (πλην δραματικού απροόπτου διότι δεν είναι ασφαλείς: Όταν στις δημοσκοπήσεις γράφεται ήδη αποτύπωμα κοινωνικού φόβου και οργής, ουδείς ρισκάρει πλειοψηφία 158 εδρών), πόσο μάλλον, αφού, ακόμη και με νίκη της ΝΔ, είναι προφανές, πως δεν πρόκειται «να τελειώσει ο Τσίπρας». Προκρίνεται όμως η κλιμάκωση της τοξικότητας, είτε εν είδει αντιπερισπασμού στην οικονομική κρίση όπως ερμηνεύεται στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε διότι ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εξουδετερώνει πολιτικά, είτε και για τα δύο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες, να εμφανιστεί θεσμικός και να κρατήσει εαυτόν εκτός του πυρήνα της σκανδαλολογίας («δικό μου μέλημα είναι, να κοιτώ το μέλλον», είπε) αλλά βάζοντας ευθέως στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα έδειξε, ότι θα συνεχίσει να πριμοδοτεί την πόλωση.
Στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν σ’ αυτή την τακτική τρία κίνητρα: τον αποπροσανατολισμό από την βαθιά ύφεση και τα κοινωνικά αδιέξοδα, το κουκούλωμα των πραγματικών σκανδάλων και τον «περιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ» όπως τον χαρακτήρισε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Το 2015», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, «στήθηκε η «αριστερή παρένθεση» και απέτυχε. Σήμερα εφαρμόζουν ένα σχέδιο «περιορισμού» του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή έχουν αντιληφθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και φοβούνται ότι οι κοινωνικές συνθήκες σύντομα θα τον καταστήσουν αναγκαίο, να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Προσπαθούν, λοιπόν, εκ νέου, με κάθε μέσο, να αποτρέψουν την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ».
Το σχέδιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας το όρισε χθες ως επιχείρηση «να κηρυχθεί η αριστερά ως εσωτερικός εχθρός» - μια επιχείρηση, που παραπέμπει στο γνωστό «δόγμα Βορίδη». Και η απάντησή του ήταν το προσκλητήριο ενότητας και μάχης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Να βάλουμε τα δυνατά μας», είπε, «για να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση, πριν μετατρέψει την χώρα σε οικογενειακή offshore και σε δημοκρατία κρότου – λάμψης».
Ούτε η «φυγή» της κυβέρνησης είναι εύκολη υπόθεση βέβαια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος, να ζητήσει ευθέως εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έχει αποφασίσει, και το έδειξε χθες, ότι δεν θα παίξει το υπόλοιπο της παρτίδας αμυνόμενος. Και ότι επίσης δεν θα συρθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης, ούτε θα αφήσει την εσωστρέφεια, να υπονομεύσει την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται επίσης για δύσκολο εύκολο εγχείρημα. Η «κασέτα Μυωνή» και οι καταγγελίες Καλογρίτσα εκτός από προβληματισμούς περί ύφους και ήθους, έχουν ενεργοποιήσει και παλιές (όσο και βαθιές) συντροφικές συγκρούσεις στην Κουμουνδούρου. Και η αποδυνάμωση του Νίκου Παππά στριμώχνει εκ των πραγμάτων την πλευρά των προεδρικών και των πασοκογενών, που πιέζουν για τον μετασχηματισμό του κόμματος.
Το γεγονός όμως ότι στην χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά, δεν είναι άνευ σημασίας. Όπως δεν είναι άνευ σημασίας και η εκτίμηση, που μεταφέρουν συνομιλητές του, ότι τις όποιες αλλαγές στην ηγετική ομάδα θα τις κάνει στον χρόνο και με τον τρόπο που θα επιλέξει ο ίδιος και «δεν θα είναι μονής κατεύθυνσης»…