Καραντίνα, απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά μαγαζιά για μια εβδομάδα ακόμα!
Την παράταση των μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στέλιος Πέτσας.
“Μένουμε σπίτι”, με κλειστά μαγαζιά και απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 4 Μαΐου. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
“Παρατείνονται μέχρι τις 4 Μαΐου όταν τα περιοριστικά μέτρα που έληγαν στις 27 Απριλίου” είπε ο Στέλιος Πέτσας. Που σημαίνει ότι μέχρι την 4η μέρα του Μαΐου, σχεδόν δυο μήνες απ’ όταν πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν θα ανοίξει καμία επιχείρηση.
Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά τις 4 Μαΐου. Και θα το μάθουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανόν τη Δευτέρα 27 Απριλίου, όταν με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.
End of break ads in 12s
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει την εισηγήσεων των επιστημόνων. Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr τι θα γίνει με τις γονικές άδειες αν επικρατήσει το σενάριο να μην ανοίξουν όλα τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση αν ο υπουργός Εργασίας, μετά το σάλο με το ζήτημα της τηλεκατάρτισης και του voucher των 600 ευρώ για τους επιστήμονες που η κυβέρνηση πήρε πίσω, απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε με ένα ξερό “ναι” και στην ερώτηση αν ο Γιάννης Βρούτσης υπέβαλε την παραίτησή του, είπε πως ο υπουργός έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».
Όπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας, σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:
– Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις
– Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση.
«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».
Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».
Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».