“Ο Μάρτιος είναι ο κρίσιμος μήνας, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει στη χώρα μας ως προς το θέμα του κορωνοϊου, το οποίο προκαλεί δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα που τα ακολουθούν και κοινωνικά προβλήματα”.
Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο -στη συνεδρίαση του σώματος,χθες το απόγευμα - σχετικά με την συνάντηση των περιφερειαρχών της χώρας μας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, νωρίτερα σήμερα το πρωί.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, στην συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει από την πολιτεία στο θέμα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εκπαίδευση, όλες οι δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, θα μείνουν κλειστές για 15 ημέρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ακόμα δεν είναι γνωστό τι θα ακολουθήσει, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά -όπως τονίστηκε- “σαφέστατα το φετινό σχολικό και ακαδημαϊκό έτος δεν θα χαθεί”
Οι διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν, σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στους γονείς ώστε να ασκούν την αναγκαία εποπτεία στα παιδιά τους, όπως ειπώθηκε.
Ας σημειωθεί, ότι ο περιφερειάρχης μετέφερε προς τους μετασχόντες στη υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη τον έντονο προβληματισμό του για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
“Μετέφερα τον έντονο προβληματισμό μου για το κλείσιμο των σχολείων, αν και υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας. Ανησυχώ ότι αν δεν υπάρξει κατάλληλη εποπτεία στα παιδιά θα έχουμε προβλήματα, οι καφετέριες λόγου χάριν ήταν γεμάτες σήμερα” σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος μετέφερε την σύσταση του πρωθυπουργού να “αποφευχθούν ενέργειες που οδηγούν σε πανικό”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων στην οικονομία, ο πρωθυπουργός -όπως είπε ο περιφερειάρχης- δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα οικονομικής κάλυψης από την κυβέρνηση επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, είτε με διευκολύνσεις, είτε με δάνεια, αλλά και με έκτακτη οικονομική στήριξη. “Μελετώνται οι προσφορότεροι τρόποι, ήδη έχει γίνει εξαγγελία κάποιων μέτρων” ανέφερε ο περιφερειάρχης.
ΠΑΤΑΞΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
Απόλυτος ήταν ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, στην πάταξη της αισχροκέρδειας, ζητώντας την δραστηριοποίηση και των αρμόδιων για την εποπτεία της αγοράς υπηρεσιών των Περιφερειών.
ΥΓΕΙΑ
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε ότι ο απόλυτος και μόνος αρμόδιος για την υπόδειξη μέτρων είναι μόνο ο ΕΟΔΥ, στις οδηγίες του οποίου πρέπει να συμμορφώνονται όλοι. Συνέστησε δε, ψυχραιμία και λογική, αποκλείοντας τις προσωπικές πολιτικές, από τον οποιονδήποτε.
Μεταφέροντας ο Π. Νίκας στον πρωθυπουργό την κατάσταση ως προς τις δομές υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξέφρασε προβληματισμό όπως ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο:
“Ως προς τις υποδομές Υγείας στην Περιφέρειά μας, είπα και στον πρωθυπουργό, είμαστε σε μέτριο επίπεδο κι ας ακούγονται διθύραμβοι. Δεν έχουμε κέντρο αναφοράς ως Περιφέρεια κι αυτό είναι κακό, έχουμε ελάχιστες κλίνες στις ΜΕΘ και επιπλέον, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΣΥ”.
Οπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, αν και η Περιφέρεια έχει διαθέσει περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ για μονάδες του ΕΣΥ, “δεν μετέχει δι’ εκπροσώπων της στα ΔΣ των νοσοκομείων:
“Δεν μας θέλουν εκεί γιατί ο καθένας θέλει να διορίζει και να εξυπηρετεί"με συνέπεια να χρειάζεται αγώνας δρόμου από την πλευρά μας για να βρούμε τι συμβαίνει και τι ανάγκες υπάρχουν στα νοσοκομεία. Το έθεσα στον πρωθυπουργό και όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αλλάξει, καθώς η λογική τοποθέτησης, από διαφόρους, άσχετων σε Δ.Σ. νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου είναι θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση των μονάδων υγείας” σημείωσε ο περιφερειάρχης χαρακτηριστικά.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
“Οι Περιφέρειες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εμείς μέχρι τώρα δεν είχαμε περιστατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για το μέλλον” συνέχισε ο περιφερειάρχης, μεταφέροντας προς το σώμα ότι η οδηγία που δόθηκε σχετικά με τις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι να είναι κλειστές και η δημοσιότητα να υπηρετείται μέσω της τηλεόρασης.
Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι η κάθε Περιφέρεια έχει ελευθερία κινήσεων ως προς την διαχείριση του προσωπικού της, καθώς -όπως είπε ο Π. Νίκας- “μπαίνουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των υπηρεσιών, δεδομένου ότι υπάρχουν γονείς που πρέπει να επιβλέπουν τα παιδιά τους. Να δώσουμε τις άδειες εκείνες που θα επιτρέψουν να έχουν εποπτεία των παιδιών τους, να είναι σπίτι τους μαζί με τα παιδιά τους. Αλλά παράλληλα, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να λειτουργούν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες, να μην κατεβάσουμε ρολά” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.