Οι στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο αυξήθηκαν πέρυσι με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 χρόνων, στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στις...
μεγάλες δυνάμεις για το μοίρασμα εδαφών, σφαιρών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (IISS), που δημοσιεύθηκε κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2019 έφθασε συνολικά στο 4%!
«Οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν με την έξοδο των οικονομιών από τη χρηματοπιστωτική κρίση (του 2008) και υπό την επίδραση μιας αυξημένης αντίληψης απειλών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IISS. Η προσωρινή έξοδος από την καπιταλιστική κρίση (που την πλήρωσαν οι λαοί και οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη) γίνεται η αφετηρία για την αγορά νέων όπλων, που και πάλι θα πληρώσουν οι λαοί…
Ως αφορμές για την αύξηση το IISS, εντοπίζει τον τερματισμό της Συνθήκης INF για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, την άνοδο της ισχύος της Κίνας καθώς και μια σειρά περιφερειακών κρίσεων, από την Ουκρανία, τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δύο μεγαλύτεροι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί παγκοσμίως, εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών (685 δισ. δολάρια) και της Κίνας (181 δισ.) συνεχίζουν την εκθετική αύξησή τους, με μια αύξηση 6,6% στις δύο χώρες το 2019 σε σχέση με το 2018. Οι αμερικανικές δαπάνες αυξήθηκαν από μόνες τους κατά 53,4 δισ. δολάρια πέρυσι. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, ακολουθούν η Ρωσία (τέταρτη), η Ινδία (πέμπτη), η Βρετανία (έκτη).
«Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες που συνδέονται με τη Ρωσία, συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αύξηση των δαπανών με μια άνοδο 4,2% σε σχέση με το 2018», υποδεικνύει επίσης ο Τζον Τσίπμαν, πρόεδρος του IISS. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί επανέρχονται έτσι στα επίπεδα του 2008 σε πραγματικούς όρους.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, βρίσκονται επίσης υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ζητά από αυτές μια πιο μαζική προσπάθεια, προκειμένου να φθάσουν τον στόχο δαπανών που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ τους.
Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έμοιαζε εξάλλου «να δημιουργεί αμφιβολίες» από την πλευρά του, για τη δέσμευση συλλογικής αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Συμφώνου σε περίπτωση επίθεσης ενός από τα μέλη της, υπενθυμίζει το IISS. Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε επίσης αναστάτωση στους εταίρους του, εκτιμώντας πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». «Δύο από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας (η τρίτη είναι η Βρετανία) σκόρπισαν ως εκ τούτου την αβεβαιότητα για αυτά τα ερωτήματα-κλειδιά της συλλογικής ασφάλειας», υπογραμμίζει ο Τζον Τσίπμαν.
Υ.Γ: Οι τάσεις στους δείκτες της έκθεσης είναι ανοδικές και επικίνδυνες. Οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες προμηνύουν πολέμους. Ήδη στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής, σε χώρες της Αφρικής αλλά και στην Ευρώπη (στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας) συγκεντρώνονται όλο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, που στα πλαίσια των αντιθέσεών τους εμπλέκονται πλέον ανοιχτά σε περιφερειακές συγκρούσεις, με την κατάληξη τους να είναι απρόβλεπτη…
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr