Μαρίνα Αλεξανδρή
«Ο Άγιος Βασίλης ήλθε ένα μήνα νωρίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα»: Σ’ αυτήν την φράση του Γιάννη Δραγασάκη αποτυπώνεται μάλλον με απόλυτη ακρίβεια το πνεύμα και το γράμμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στην Βουλή.
Eνός νομοσχεδίου που, με βάση τουλάχιστον, τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, θα έφερνε… φορολογική «κοσμογονία» και αποσυμπίεση των μεσαίων στρωμάτων τα οποία είχε «καταστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αντί αυτής της αποσυμπίεσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε τελικά στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο δίνει μικρές ανάσες στα χαμηλά εισοδήματα και πλουσιοπάροχες ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Είναι ενδεικτικό, ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας την βασική φιλοσοφία του νέου φορολογικού, είπε, πως μισθωτοί «της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ». Αποσιώπησε, όμως, πλήρως το γεγονός, ότι για τα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ η ετήσια ελάφρυνση είναι… 17 ευρώ.
Προφανώς διότι, όπως επίσης είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, «η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αντίθετα, φαίνεται πως ήταν χρήσιμοι μέχρι τις εκλογές, καθώς οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για δήθεν γενικευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αποδείχθηκαν «τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα».
Σχόλιο και απάντηση επ’ αυτού δεν υπήρξε ούτε από τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος μάλιστα μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής κατακεραύνωσε τον… ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι είχε «φετίχ να φορολογεί την μεσαία τάξη». Και επιχείρησε να συμψηφίσει τις ανύπαρκτες μειώσεις στην φορολογία εισοδήματος με την μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία (παρεμπιπτόντως) είχε ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε την μεσαία τάξη για τρεις λόγους: «Ο πρώτος ήταν, για να μοιράσετε χρήματα σε ομάδες που θεωρούσατε κοινό σας. Το πρόβλημα όμως είναι, πως για κάθε 1 ευρώ που δώσατε, χρεώνατε υπέρμετρα τους φορολογούμενους. 1 δίνατε και χρεώνατε 10. Και τα επιπλέον πήγαιναν στους δανειστές. Ο άλλος λόγος είναι, ότι σας άρεσε να βάζετε φόρους, είχατε φετίχ να φορολογείτε την μεσαία τάξη, αλλά δεν το λέγατε προεκλογικά. Και σας ψήφισαν κάποιοι, για να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, που είπατε ότι είναι άδικος φόρος. Και ο τρίτος λόγος είναι, πως δεν σας πολυενδιέφερε να μετράτε τα χρήματα».
Σ’ αυτά τα άκρως… τεχνοκρατικά επιχειρήματα απάντησε πάντως με απλούς αριθμούς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος:
«Έλεγαν, ότι είχαμε καταστρέψει τα μεσαία στρώματα και θα έρθει, να διορθώσει την κατάσταση. Δε νομίζω, ότι μιλάμε για ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων, όταν το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει, ότι μία οικογένεια με εισόδημα 18.000 θα κερδίσει 56 ευρώ το χρόνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Kontra, τονίζοντας ότι από το 1,2 δισ. του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, το μισό πηγαίνει στις επιχειρήσεις. «Είχαν πει, για 29 άδικους φόρους που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν κατάργησαν κανέναν από αυτούς. Αν δείτε τον προϋπολογισμό που παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δείτε, ότι οι πιο φτωχοί, το 10% του πληθυσμού, κερδίζουν περίπου 60 ευρώ ενώ οι πιο πλούσιοι 300 ευρώ»…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr