Πως θα σας φαινόταν να ήσασταν καλεσμένοι σε ένα γάμο, όπου όλο το σκηνικό θα διαδραματιζόταν μέσα σε ένα κέντρο δεξίωσης με άφθονο αλκοόλ, μουσικές από γνωστούς dj, φουσκωτά γαμήλια δαχτυλίδια, πλαστική γαμήλια τούρτα και μία τεράστια βίβλο;
Σίγουρα δεν είναι ένας...
συνηθισμένος γάμος, παρόλο που υπάρχει κανονικά στο χώρο ο γαμπρός, η νύφη ακόμα και ο ιερέας. Στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να κάνεις νέες γνωριμίες, να αναπτύξεις την κοινωνική σου ζωή ή απλά να περάσεις καλά σε ένα πάρτι.
Πρόκειται για τη «Falsa Boda», δηλαδή έναν ψεύτικο γάμο ή αλλιώς μια καλή δικαιολογία για ένα μεγάλο πάρτι. Η σύλληψη μπορεί να φαίνεται τρελή, αλλά το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις στους Millenials της Αργεντινής.
Σε αυτούς τους ψεύτικους γάμους υπάρχουν επαγγελματίες ηθοποιοί που υποδύονται ένα νιόπαντρο ζευγάρι, προσποιούμενοι ότι ζουν το πάρτι των ονείρων τους, με άγνωστους καλεσμένους που είναι επιφορτισμένοι με το ρόλο του συγγενή ή του φίλου. Οι χώροι όπου πραγματοποιείται το πάρτι είναι οι ίδιοι με αυτούς που προορίζονται για πραγματικούς γάμους, υπάρχει άφθονο φαγητό, ποτό, dj και ζωντανή μουσική.
Οι καλεσμένοι επιβάλλεται να φορέσουν τα πιο λαμπερά τους ρούχα, να οπλιστούν με καλή διάθεση και να περάσουν την ώρα τους διασκεδάζοντας, με απώτερο σκοπό να κάνουν κάποια καινούρια γνωριμία. Πριν ξεκινήσει η διασκέδαση ακούγεται από το μικρόφωνο των διοργανωτών η φράση: «Ο γάμος μπορεί να είναι ψεύτικος, αλλά το πάρτι είναι αληθινό».
«Ο σκοπός του "Falsa Boda" είναι, να μεταφέρει το κλίμα χαράς και διασκέδασης που υπάρχει σε ένα γάμο, όπου όλοι θα ζήσουν ευτυχισμένες στιγμές που σχετίζονται με την αγάπη, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή τελετουργία», εξήγησε ο Nacho Bottinelli, ένας από τους διοργανωτές πρόσφατου πάρτι στο Μπουένος Άιρες.
Ο Bottinelli ανέφερε στο New York Times, ότι η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν περίπου τέσσερα χρόνια, μετά από συζήτηση που είχε με φίλους τους στη Λα Πλάτα, μια πόλη νότια της πρωτεύουσας.
Οι πραγματικοί γάμοι έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια στο Μπουένος Άιρες, καθώς τα ζευγάρια απλά συζούν ή δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο. Ειδικότερα, το 61% των νέων στην Αργεντινή είναι ανύπαντροι ή παίρνουν διαζύγιο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πιστεύουν πια στην αιώνια αγάπη ή στην αιώνια κοινή ζωή, καθώς και οι σχέσεις δεν διαρκούν πια όσο για τους γονείς και τους παππούδες μας.
Αλλά ακόμα κι όταν παντρεύονται, δεν θέλουν απαραιτήτως μια παραδοσιακή εκκλησιαστική τελετή. Το 2014, μια έρευνα έδειξε ότι μόνο το 20% των Αργεντινών πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία. Αλλά συνεχίζουν να αγαπούν το πάρτι, που ακολουθεί μετά από το γάμο. Συνεπώς, συμμετέχουν σε ψεύτικους γάμους, γιατί φοβούνται, ότι δεν θα έχουν ποτέ μια δική τους εμπειρία.
Η παρωδία του ψεύτικου γάμου είναι ταυτόχρονα μία αναφορά στην παράδοση, αλλά και η ανατροπή της. Έχει γίνει επίσης μια καλοστημένη επιχείρηση, καθώς συμβαίνουν συχνά πάνω από δύο φορές το μήνα.
Η νέα αυτή τάση, έχει αρχίσει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού η «Falsa Boda» έχει γίνει δημοφιλής και σε άλλες χώρες όπως στην Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, δεν λείπουν και τα απρόοπτα, αφού πέρα από τη νύφη και το γαμπρό υπάρχει και ένας τρίτος ρόλος-έκπληξη, που είναι είτε ένας σύντροφος που απορρίφθηκε, είτε ο μυστικός εραστής που εμφανίζεται… ξαφνικά. Πολλές φορές μάλιστα, οι ηθοποιοί αλλάζουν και ρόλους, με την κατάλληλη μεταμόρφωση από τους μακιγιέρ και τους ενδυματολόγους.
Για παράδειγμα η ηθοποιός Βερόνικα Πασένζα, που είχε αρχικά το ρόλο της νύφης σε μία εκδήλωση, εμφανίστηκε μετά ως γιαγιά του γαμπρού. Οι ηθοποιοί έχουν κάθε φορά κι από έναν διαφορετικό ρόλο, αλλά συνήθως το γεγονός κορυφώνεται όταν η νύφη πετά την ανθοδέσμη της.
Ένας απλός ψεύτικος γάμος έχει συνήθως 600-700 καλεσμένους και το πάρτι κρατά μέχρι τις 6 το πρωί τουλάχιστον, ενώ οι καλεσμένοι έχουν μια πλήρη εμπειρία ενός ολοκληρωμένου γάμου, σαν να παντρευόταν στα αλήθεια κάποιος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παίρνουν και αναμνηστικές φωτογραφίες από τον «γάμο», πριν αποχωρήσουν.
Σημειώνεται, ότι για να ζήσει κανείς την εμπειρία του καλεσμένου και να απολαύσει τις υπηρεσίες του γάμου θα πρέπει να πληρώσει περίπου 35-40 δολάρια.
Ωστόσο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας προβληματίζονται και κάνουν λόγο για μια γενιά που έχει χάσει τα ιδεώδη της και δεν πιστεύει πια στην αιώνια αγάπη και στα ζευγάρια που μένουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τονίζουν, επίσης, ότι ο ψεύτικος γάμος είναι μια παρωδία, αυτού που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι μια μεγαλειώδης στιγμή.