Τελικά η γραμμή του ΔΝΤ για τις τράπεζες όχι μόνο πέρασε, αλλά απειλεί να «ανατινάξει» κάθε προοπτική επιστροφής της εμπιστοσύνης επενδυτών και καταθετών.
Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες όσων έβλεπαν, ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου για νέους έκτακτους ελέγχους στα βιβλία των...
ελληνικών τραπεζών, θα ξύσουν πληγές και θα δημιουργήσουν προβλήματα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε ταχύτερη έναρξη των stress tests, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.
Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή αιχμή ή σκιά στις δηλώσεις Ντράγκι, για ενδεχόμενες «τρύπες» στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μόνο και μόνο ότι η ΕΚΤ και ο SSM επισπεύδουν τις διαδικασίες τους και «τρέχουν» για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του ΔΝΤ, δείχνει, ότι η περιβόητη ανεξαρτησία των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών είναι a la carte. Ακόμα κι αν αποδεχθεί κανείς το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ προσπαθεί να παρακάμψει τις πιέσεις του ΔΝΤ όχι απλώς για stress tests- που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένα- αλλά και για έκτακτο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR), η ουσία είναι ότι για μια ακόμα φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «τρέχουν» πίσω από το Ταμείο.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, οι διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό ζήτημα, οι συστάσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ για άμεση επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αλλά και η «οσμή» των όσων ανακοίνωσε τελικά ο Μ. Ντράγκι ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκάλεσε κραχ στις τραπεζικές μετοχές, που «βούτηξαν» κατά 11,76%.
Πλέον, μετά και από τις επίσημες, καταγεγραμμένες δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος προανήγγειλε έναρξη των ελληνικών stress tests το Φεβρουάριο, αναμένεται η συνεδρίαση της Τρίτης, για να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν μείζον πρόβλημα από την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς.
ΠΗΓΗ: iskra.gr