O πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη fremdscham («ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος») την Παρασκευή στην ομιλία του στη Βουλή, υπονόησε σαφώς προθέσεις υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο και τις συναντήσεις του εκεί με Μέρκελ και Σόϊμπλε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πληροφορηθεί, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρoσέφερε γη και ύδωρ, προκείμενου να πάρει το χρίσμα από το Βερολίνο, ζητώντας από τη γερμανική ηγεσία να μην κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να προκληθεί πολιτική κρίση και να πέσει η κυβέρνηση. Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις γερμανικές εφημερίδες, που είναι γεμάτες από σχετικές αναλύσεις, προέρχεται από την έγκυρη Süddeutsche Zeitung: «Ο Μητσοτάκης έστειλε στη Μέρκελ το μήνυμα, ότι με αυτόν στην πρωθυπουργία το έργο των δανειστών θα γίνει πιο εύκολο: με συνεργασία και όχι αντιπαράθεση. Μια δελεαστική προσφορά».
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας δήλωσε, ότι «δεν επενδύω, ούτε χαίρομαι με την αποτυχία της κυβέρνησης», ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μακάριος Λαζαρίδης ήταν εκείνος που ανέλαβε, να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους επιστρέφοντας τη λέξη «ντροπή» στον Αλέξη Τσίπρα και λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, όταν μιλάει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος λέει τα ίδια πράγματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Documento: Τι πρόσφερε ο Μητσοτάκης στον Σόϊμπλε
Στην σκληρή αντιπαράθεση όμως ήρθε να προσθέσει νέα ερωτήματα το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στο Βερολίνο πρόσφερε, ουσιαστικά, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένα νέο «υπερμνημόνιο» με αντάλλαγμα την στήριξή του.
Κατά την εφημερίδα, η οποία επικαλείται και τα όσα φέρεται να είπε ο αρχηγός της Ν Δ «σε στενό κύκλο στελεχών», το εν λόγω υπερμνημόνιο περιλαμβάνει δραστική μείωση του δημοσίου τομέα με απολύσεις περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε μία τριετία, ριζικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, της ΔΕΣΦΑ και της ΕΥΔΑΠ) και περικοπές ύψους 3 δις ευρώ στο κοινωνικό κράτος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να άκουσε «με συγκρατημένη ικανοποίηση τον Έλληνα συνομιλητή του», τον συμβούλευσε όμως να περιμένει και να μην σπεύδει ζητώντας εκλογές, προκειμένου να επωμιστεί ο Αλέξης Τσίπρας το κόστος και τη φθορά των επικείμενων νέων μέτρων.
Και νέο ραντεβού με Μέρκελ;
Ανεξαρτήτως του κατά πόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί, το τι ακριβώς διαμείφθηκε στο τετ-α-τετ Σόϊμπλε – Μητσοτάκη, είναι εμφανής η προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ, να ενισχύσει τις σχέσεις του με το Βερολίνο.
Το ραντεβού του με τον Σόϊμπλε, εν μέσω των απειλών του γερμανού υπουργού Οικονομικών περί Grexit, είχε προκαλέσει δυσθυμία και σε στελέχη της ΝΔ, ενώ πληροφορίες από πηγές της Πειραιώς αναφέρουν, ότι γίνεται προσπάθεια να κλειστεί και νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ στις 29 Μαρτίου και στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα.
Το αφήγημα της «καμένης γης»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζει όλο και πιο έντονα μια ατζέντα ριζικών φιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» επιχειρώντας και δημιουργία συνθηκών κοινωνικής πόλωσης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα:
«Μόνον τον τελευταίο μήνα», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση την Παρασκευή, «έχασαν τη δουλειά τους 30000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά γι αυτούς κανένας από τους κυβερνώντες δεν νοιάστηκε. Οι μόνοι που περνάνε καλά είναι οι κομματικοί μετακλητοί που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ωφελούνται από τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Παραπλεύρως, γαλάζια στελέχη αρχίζουν να χτίζουν και το αφήγημα της «καμένης γης» - ένα αφήγημα, που θα μπορούσε να αποτελέσει και τη βάση για επιβολή σκληρών φιλελεύθερων μέτρων, εάν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, αλλά και την ακύρωση των προγενέστερων υποσχέσεων για ελαφρύνσεις και απουσία προθέσεων ακραίων παρεμβάσεων, όπως π.χ. οι απολύσεις στο Δημόσιο.
«Στρατηγική μας επιλογή είναι γενικά η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας που θα παραλάβουμε», είναι η ενδεικτική τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη.
Το πολιτικό δίλημμα
Ενώπιον αυτών των μηνυμάτων, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν, ότι το κοινωνικό και πολιτικό δίλημμα στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές συμπυκνώνεται στο «επώδυνη αλλά δίκαιη συμφωνία τώρα» ή «παράδοση στο δόγμα του σοκ», που κομίζουν Μητσοτάκης και Σόϊμπλε;
Ή άλλως «με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη;», με ότι σημαίνει αυτό και για την ψήφιση της (υπό διαπραγμάτευση ακόμη) συμφωνίας από τη Βουλή…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr