10 Φεβ 2017

Κοινή πρόταση δίνουν στον Τσακαλώτο οι θεσμοί: Λήψη μέτρων 1,8 + 1,8 δις


Με στόχο την επίτευξη «κατ΄αρχήν συμφωνίας», αλλά και με ανοιχτά και θολά ακόμη πολλά κρίσιμα ζητήματα, προσέρχονται το απόγευμα στην πενταμερή των Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Κοινοτικές αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλούν, συγκρατημένα, για...


«πρόοδο», χωρίς όμως να προδικάζουν αποτέλεσμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται προωθημένο σχέδιο της Κομισιόν για «τμηματική» απεμπλοκή στην αξιολόγηση και άμεση επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) έχει στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Μέτρα 1,8 + 1,8 δις με «ρήτρα ακύρωσης»

Το «πακέτο», πάντοτε σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, περιλαμβάνει την προληπτική νομοθέτηση από την Ελλάδα μέτρων περίπου 3,5 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) σε δύο σκέλη. Οπως μετέδωσε, δε, το Reuters το σχέδιο προβλέπει λήψη μέτρων 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και άλλων 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018 με ρήτρα «ακύρωσης». Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου) και σε περικοπές συντάξεων.

Πρόθεση του «ήπιου» άξονα των δανειστών είναι να συμπληρωθεί το εν λόγω πακέτο με αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης (φορολογικά και αναπτυξιακά) και στο πλαίσιο αυτό, παραμένει πάντοτε ανοιχτό και το σενάριο παράλληλης μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των φορολογικών συντελεστών.

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι όμως και το θέμα του χρέους όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ (γεγονός που εγείρει ερωτήματα, για το εάν και πως ο κυοφορούμενος συμβιβασμός διασφαλίζει τον ελληνικό στόχο για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ).

Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, που επικαλείται το Bloomberg, δήλωσε, πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποτελεί «κοινή πρόταση» όλων των θεσμών.

Ερώτημα η ποσοτική χαλάρωση

Ανεξαρτήτως, πάντως, της τελικής φόρμουλας του συμβιβασμού ελληνικές κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν σταθερά, ότι η οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει και τη διασφάλιση, ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εάν αυτό επιτευχθεί, το πιθανότερο σενάριο είναι, πως το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα και το («ταμπού» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) θέμα του χρέους θα παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών μετέχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

«Οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει αρκετό χρόνο, αλλά νομίζω, πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ήταν το μήνυμα του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ πριν από τη συνάντηση, ενώ και ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν, πως έχει υπάρξει «εντατική προεργασία».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr