«Πακέτο» μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα ή κάλυψη της απόστασης μέσα από το χρέος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο...
Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα, να προσδιορίσει τώρα μέτρα για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολόγητου, ώστε να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία με τους δανειστές στα περισσότερα θέματα στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης τους χρέους και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα συζητηθούν αργότερα. «Επιδίωξη είναι, σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup να υπάρξει συμφωνία για τα άλλα δύο» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.
Τι απαντά η Αθήνα
«Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ, που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019 - 2020» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος διαβλέπει, ωστόσο, συμφωνία με τους δανειστές πριν από το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία», μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε χαρακτηριστικά.
Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η ίδια πηγή εκτίμησε, ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση».
Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς συνολικά για β' αξιολόγηση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr