18 Νοε 2016

Ανοιχτή σύγκρουση για τη λιτότητα του Σόιμπλε στην Ευρώπη


Σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα στο δόγμα της λιτότητας και το (ασταθές μεν, διευρυμένο δε) μέτωπο της «αντί-λιτότητας» διαμορφώνεται στην Ευρώπη στη σκιά της επίσκεψης Ομπάμα και εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που προκαλεί η εκλογή Τραμπ.
Το ελληνικό ζήτημα γίνεται ντε φάκτο κεντρικός κρίκος αυτής της αναμέτρησης, με τον Σόιμπλε να σπεύδει...


να προλάβει τη Μέρκελ και να απορρίπτει δύο φορές μέσα σε 24 ώρες το αίτημα του Αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του χρέους.

Η οξεία (και τουλάχιστον άκομψη) παρέμβαση Σόιμπλε ερμηνεύεται από ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους αλλά και από κοινοτικές πηγές ως μήνυμα και προς τη Μέρκελ, το οποίο δεν είναι άσχετο και με τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δείχνει αποφασισμένος, να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, την ώρα που οι δυνάμεις οι οποίες αντιτάσσονται στο δόγμα της λιτότητας διευρύνονται και τα διακυβεύματα της σύγκρουσης πολλαπλασιάζονται.

Ο Ματέο Ρέντσι, αντιμέτωπος με μάχη πολιτικής επιβίωσης στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, διαμήνυσε χθες, ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι "ο κουμπαράς της Ευρώπης", ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε, ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση και η Λεπέν επελαύνει, Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για την έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν ζήτησε από τη Γερμανία να εγκαταλείψει την πολιτική των υπέρογκων πλεονασμάτων και της ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και να αυξήσει τις δαπάνες της, για να στηρίξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Η απάντηση του εκπροσώπου του Σόιμπλε ήταν ακαριαία και κατηγορηματικά αρνητική, όπως κατηγορηματικό ήταν και το δεύτερο "όχι" του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο αίτημα Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρεους.

"Με όλον τον σεβασμό, όποιος μιλά τώρα για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δεν υποστηρίζει όσους θέλουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά, θα κατανοούσε, ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει", δήλωσε ο Σόιμπλε από τη Βιένη, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντηση της Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα στην καγκελαρία.

Το θέμα του χρέους δεν τέθηκε στην κοινή συνέντευξη Ομπάμα - Μέρκελ, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι συζητήθηκε εκτενώς στο δείπνο των δυο ηγετών το βράδυ της Τετάρτης. Η δε επίσημη θέση της καγκελαρίας έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής στην προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Μερκελ ότι "δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου”.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν δεδομένη την απόρριψη του αιτήματος Ομπάμα από τη Μέρκελ, ανεξαρτήτως του εάν οι τόνοι της καγκελαρίου είναι πιο ήπιοι και διπλωματικοί από εκείνους του Σόιμπλε.

"Η διαφορά μεταξύ ενός απερχόμενου αμερικανού προέδρου και ενός που αποφασίζει είναι σαφής στην ελληνική κυβέρνηση", γράφει χαρακτηριςτικά η FAZ σε άρθρο της υπό τον τίτλο "Ο Ομπάμα και το δόγμα Σόιμπλε" και επισημαίνει:: "Κανείς στην Ελλάδα δεν έχει ψευδαισθήσεις, ότι σε λίγο ο πρόεδρος Ομπάμα θα περάσει στην ιστορία, ενώ η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που ευαγγελίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει, προς το παρόν τουλάχιστον”.

Στην Αθήνα τα μηνύματα αυτά αξιολογούνται και προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο, θεωρούνται όμως πρωτίστως ενδεικτικά της έντασης που θα έχει το επόμενο διάστημα, και εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η σύγκρουση για τη λιτότητα εντός της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, δε, αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική η μίνι σύνοδος κορυφής που θα γίνει σήμερα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι και Τερέσα Μέι (μια σύνοδος με το βλέμμα στραμμένο στη "μετά Brexit" και "μετά Τραμπ" εποχή...)