H σκληρή στάση των δανειστών στα εργασιακά σφραγίζει, όπως αναμενόταν άλλωστε, την τελική διαπραγματευτική μάχη για τη δεύτερη αξιολόγηση (μια μάχη, πάντως, στην οποία κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο «άμεσος και δίκαιος συμβιβασμός», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο θέμα του χρέους).
Το χθεσινό τετράωρο ραντεβού της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Hilton επιβεβαίωσε την επιμονή των πιστωτών στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ διαφαίνεται ένα παράθυρο μετάθεσης των τελικών αποφάσεων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων – ζήτημα, στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση.
Επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες στο σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσαν γραπτώς οι επικεφαλής του κουαρτέτου, επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και στην κατάργηση της προέγκρισης.
Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς εστιάζει στο να διατηρηθεί η προέγκριση για τις ομαδικές απολύσεις, εάν όχι από τον υπουργό Εργασίας τουλάχιστον από ανεξάρτητη αρχή.
Πίεση καταγράφηκε και στο πεδίο του συνδικαλιστικού νόμου, με τους δανειστές να βάζουν πέραν του λοκ άουτ και ζητήματα σχετικά με τις απολύσεις συνδικαλιστικών καθώς και τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών.
Στο μέτωπο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων διαφαίνεται (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) περιθώριο μετάθεσης των τελικών αποφάσεων, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η λύση αυτή θα προχωρήσει, μόνον εάν υπάρξουν σαφείς πολιτικές διαβεβαιώσεις, πως δεν θα ανοίξει έδαφος για αμφισβητήσεις και αστερίσκους σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Το δημοσιονομικό κενό και τα πλεονάσματα
Μεγαλύτερη σύγκλιση απ’ ότι στα εργασιακά διαπιστώνεται στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπου ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Στο κείμενο των δανειστών το δημοσιονομικό κενό του 2017 προσδιορίζεται μόλις στα 50 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που «δεν συνιστά κανένα πρόβλημα», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ταυτόχρονα όμως στο ίδιο κείμενο υπάρχει και εκτίμηση για κενό 600 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.
Στις προβλέψεις αυτές η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτάσσει ως όπλο το υψηλό πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2017 ο προϋπολογισμός θέτει ως στόχο ανάπτυξη 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%, η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ωστόσο εξακολουθεί να εστιάζει στους στόχους των πλεονασμάτων μετά το 2018.
Το θέμα τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με κυβερνητική πηγή να τονίζει, πως πάγια θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει, ότι το ζήτημα των πλεονασμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «πακέτο» με τις αποφάσεις για το χρέος – εξ ου και η κυβέρνηση επιδιώκει, να μην κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πριν επέλθει η συμφωνία για το χρέος.
Διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως
Οι επόμενες 24 ώρες, έως και αύριο, διαγράφονται πυρετώδεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Hilton, καθώς αμέσως μετά οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Στόχος του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι, να κλείσουν έως αύριο όσο το δυνατό περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα, ωστόσο υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες, πως η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και εξ αποστάσεως και μέσω τηλεδιασκέψεων μετά την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει, πάντοτε, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο έως το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου, έτσι ώστε να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για πολιτική συμφωνία–«πακέτο» επί της αξιολόγησης, του χρέους και των πλεονασμάτων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.