Σε σκληρή αναμέτρηση με τις πιο εμβληματικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και αντιμέτωπη με την αναγέννηση του κινήματος «Δεν Πληρώνω» απειλεί να φέρει την κυβέρνηση η υπόθεση των πλειστηριασμών (μια υπόθεση που υποδαυλίζει υψηλές κοινωνικές εντάσεις και μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στις...
αίθουσες των Ειρηνοδικείων).
Oι δρακόντειες εισπρακτικές προβλέψεις του Τεχνικού Μνημονίου, που υπογράφηκε το καλοκαίρι, τα νομικά κενά σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «ραντεβού της οργής» που παγιώνονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια, διαμορφώνουν νέο, επικίνδυνο μέτωπο για την κυβέρνηση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα τόσο το υπαρκτό ζήτημα όσο και τη θολή και (ενίοτε σκόπιμα) συγκεχυμένη εικόνα για την πραγματική έκταση του προβλήματος.
Η δέσμευση Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πλειστηριασμοί, που έχουν γίνει εφέτος, δεν ξεπερνούν τους 500 και δεσμεύτηκε, ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας όχι μόνον για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και για οφειλές προς το Δημόσιο και τους Δήμους.
Όμως, με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διήμερο, μόνον η Γενική Γραμματεία Εσόδων προγραμματίζει περισσότερους από 16.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους (εκ των οποίων πολλοί αφορούν πρώτη κατοικία), ενώ οι αντίστοιχοι πλειστηριασμοί από τράπεζες υπολογίζονται στους 500 με 600.
Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, και τουλάχιστον έως το 2018, ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία μόνον για χρέη προς τις τράπεζες και, πλέον, με εξαιρετικά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που εκτιμάται ότι καλύπτουν μόνον το 25% των δανειοληπτών. Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία νομική «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις Εφορίες, εξ ου και η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών μετά τις εντολές εκτέλεσης που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Νομοθετική παρέμβαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, ακριβώς για να ανασχεθεί αυτή η ένταση είναι μια άμεση νομοθετική παρέμβαση, πιθανότατα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που αναμένεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν μια τέτοια παρέμβαση θα γίνει δεκτή (και υπό ποιες προϋποθέσεις) από τους δανειστές, με κυβερνητικές πηγές να αναγνωρίζουν, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς.
Οι πλειστηριασμοί στους Δήμους
Το ζήτημα περιπλέκουν και οι παράλληλοι πλειστηριασμοί από τους Δήμους ακόμη και για ευτελή ποσά οφειλών (πλειστηριασμοί, που έδωσαν το έναυσμα σε κύκλους του Μαξίμου, να θέσουν «ηθικό ζήτημα» ειδικά για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη).
Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε, ότι καμία πρώτη κατοικία δεν θα ξαναβγεί σε πλειστηριασμό: «Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε και από τους δημάρχους να παγώσουν κάθε σχετική διαδικασία.
Η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ήταν μια επιστολή προς όλους τους δημάρχους, με την οποία διατυπώνεται η «παράκληση» να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί (μια κίνηση, που ερμηνεύεται από κυβερνητικές πηγές ως μάλλον «χαλαρή» και ανοιχτή σε ερμηνείες για πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης ενός άκρως ευαίσθητου κοινωνικού θέματος).
Η απάντηση από την πλευρά των δημάρχων είναι, πως ο αυτοδιοικητικός κώδικας επιβάλει τον αυτόματο εκπλειστηριασμό για οποιαδήποτε οφειλή, ειδάλλως οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες κινδυνεύουν με δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις
Ανεξαρτήτως του γράμματος του νόμου όμως, το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και σύνθετο: Οι τράπεζες έχουν ρητή μνημονιακή δέσμευση, να μειώσουν τον επόμενο χρόνο κατά 40% τα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση (μια προοπτική που είναι οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μη διαχειρίσιμη).
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεσμεύεται, επίσης εκ του Τεχνικού Μνημονίου, να εισπράξει εφέτος 2,65 δις ευρώ μέσω της επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (όπερ, κατασχέσεων και πλειστηριασμών).
Οι αριθμοί αυτοί και μόνον κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την πολιτική εξίσωση, που καλούνται να λύσουν άμεσα το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Όσο όμως δεν βρίσκεται η νομοθετική φόρμουλα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κι όσο η αντιπολίτευση (είτε ευθέως, είτε δημοσίως) θα υποδαυλίζει την ένταση, τόσο πιο σκληρός θα γίνεται ο πολιτικός εφιάλτης των πλειστηριασμών Και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» θα απειλεί να στοιχειώσει την κυβέρνηση…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr