11 Σεπ 2016

Tσίπρας στη ΔΕΘ: Eπιχείρηση οικοδόμησης ενός ήπιου «success story»


Πλήρης στροφή στον ρεαλισμό, επιχείρηση οικοδόμησης ενός ήπιου «success story», παρουσίαση ενός προγράμματος απολύτως συμβατού με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και έμφαση στις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.



Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα πέντε βήματα που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να περάσει από το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται σε ένα θετικό πρόσημο, ενώ έκανε και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου.  Η ομιλία του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για «μικρό καλάθι» των παροχών, καθώς η μόνη άμεση δέσμευση την οποία ουσιαστικά ανέλαβε ήταν το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση φόρων από το 2018, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα οικονομικά μέτρα και αναφερόμενος στα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε πως θα δοθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους.


Τα πέντε βήματα για την έξοδο από την κρίση

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές» ανέφερε συνοπτικά ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο, συμπλήρωσε, και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, διευκρίνισε, που δεν θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι «να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη» διότι, όπως σημείωσε, «δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος». «Θέλουμε την ανάπτυξη που θα διαχέει τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Να αναβαθμίσει η χώρα τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό. Για να μετακινηθούμε από τις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις του 10%, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25%» υπογράμμισε.



Φόροι, τηλεοπτικές άδειες και επίθεση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως κατανοεί ότι φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί και υποσχέθηκε μείωση φόρων σε... δύο χρόνια, με μείωσε έμμεσων φόρων και αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο.

Όπως ήταν επόμενο, ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας πως τα 246 εκατομμύρια θα δοθούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. «Θα δοθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ εκεί που ανήκουν: στο λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι επιθέσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας». Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των offshore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».



Οι επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση με ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη θέσπιση λογαριασμπού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Ακόμη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα το νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο.